ZETApress

hírportál

Az MTA is ajánlja az oltást

OltásAz új, A/H1N1 típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen ? mondja az MTA Immunológiai bizottsága, ezért a jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, elölt vírust tartalmazó, új influenza elleni vakcina hatékony védelmet alakít ki szervezetünkben és jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedés kockázatát, ezáltal a lehetséges szövődmények számát is.

Az oltás kapcsán esetenként fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony immunválasz kialakításához, és ezért nélkülözhetetlenek. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a mellékhatások enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyeket az évtizedek óta alkalmazott ? hasonló technológiával készült ? szezonális influenza elleni oltások során kialakulnak.

A vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertőzés ellen, azonban az egészséges életmód és helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenálló képesség kialakításában. A súlyosbodó járványhelyzet miatt javasoljuk, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell. Az oltással nem csak saját magát, de a környezetében élőket is védi ? fejeződik be Dr. Kacskovics Imre bizottsági titkár levele.

Szóljon hozzá!