ZETApress

hírportál

Szépség és Szerelem 45 felett

Az ezüstévek bearanyozását célul tűző Kor Kontroll Társaság tartotta nyílt napját ma délelőtt az Uránia moziban. A délelőtti plenáris ülésen arról értekeztek orvosok, művészek és minisztériumi tisztségviselők, hogyan őrizhetjük meg lelki és testi fiatalságunkat. Közben egy rövid szócsata is elhangzott egy férfi és egy nő között.

Macskássy Izolda festőművész 92 évet megélt nagymamáját állította példaként. Az idős hölgy reggelente két centiliter pálinkával kezdte a napot, délben – este borral öblítette le az ebédet, vacsorát, orvos csak szüléseikor látta, mégis egészségesen halt meg. Nem járt a folyton propagált szűrővizsgálatokra, s az alkoholt sem vetette meg. Dr. Halmy László orvos erre csak annyit felelt, hogyha a dilettánsok tudnak jobban valamit, akkor a legközelebbi összejövetelen ő meg majd festeni fog.

Nem szabad tétlenkedni senkinek sem idős korban, értettek egyet az előadók a délelőtti sajtótájékoztatón. Nem szabad elhagyni magunkat, nem szabad délben is pizsamában henyélni otthon, hanem már reggel felöltözve, s megborotválkozva kezdeni a napot. Ha nem így teszünk, könnyen depressziósokká válhatunk!

Nagyon rossz dolog, mondta el kérdésemre Dr. Füredi János pszichiáter, ha a szociális otthonokban már kora reggel felöltöztetik és kiültetik a székbe a magatehetetlen öregeket, s csak este engedik visszafeküdni őket. Ez egy ipari módszer az idősellátásban, melyről át kell térni a kereskedelmire! Az otthonok lakói a megrendelők, ők fizetnek a szolgáltatásokért, így nekik lehessen eldönteniük, hogy meddig akarnak ágyban maradni, s mikor akarnak visszafeküdni.

A szociális otthonok helyett saját otthonaikban kéne gondozni az öregeket, mondták az előadók. Dr. Süveges Ildikó szemész ennek anyagi támogatását hiányolta. A szociális és munkaügyi tárca szakállamtitkára elmondta, hogy egy készülő tervezet szerint a beteg családtag ápolása rövidesen munkaviszonynak számít majd, mely a nyugdíjjogosultságba is beleszámít majd. Vigyázni kell viszont itt is a helyes arányok megtartására, nehogy egyesek a közpénzt aljas módon használják fel.

Németországban már próbálkoztak ilyen jellegű otthoni ellátással, de ott meg ezzel a 45 év feletti aktív nőket vonták ki a közösségi életből, s tették ezzel idős hozzátartozójuk rabjává. Félő volt, hogy ezért később ők válnak depressziósokká, délben is pizsamában üldögélő asszonyokká. Éppen ezért ott nem preferálják az ilyesmit.

A helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás és a kornak megfelelő szexualitás mellett az elhízás, a cukorbaj és a magas vérnyomás veszélyeiről is hallhattunk. A szűrővizsgálatok is ilyenekre irányultak, s a tízkérdéses totószelvényen is ezekre kellett választ adni. Aki tudta, hogy a női és férfi has-körfogatnak 82 centinél, illetve 94-nél kevesebbnek, a vérnyomásnak 140/90-nél alacsonyabbnak kell lennie, s ezt folyamatosan szinten kell tartania, jó eséllyel pályázhatott.

A napi hat grammnál több só bevitele emeli a vérnyomást, derült ki a tesztlapról. A körte formájú alhas, az öt mmmol/liter feletti koleszterin szint káros az egészségre. Ne fehér csokoládét együnk ? amivel a néger gyerekek tudják összekenni magukat ? hanem feketét! A tizedik kérdésből kiderült, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás együttese legalább kétszeresére emeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

A nap végén minden résztvevő egy doboz barna rizst, egy golyóstollat és egy zseblámpát kapott. Csak nem azt szolgálja az utóbbi, hogy kellően megvilágosodjunk? A rendszeres borotválkozáshoz ugyanis ennél jóval nagyobb fény kell egy reszkető kezű aggastyánnak!

Szóljon hozzá!