ZETApress

hírportál

Vesenap Újbudán

DialízisVeséink velünk öregszenek. A kor előrehaladtával a vesék méreganyag eltávolító és folyadék kiválasztó képessége természetes módon is fokozatosan csökken, de ezentúl minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy ez kóros mértékűvé válik és orvosi kezelést igényel ? tudatta Jónás Fanni, WELL PR Ügynökség.

Minden március második csütörtökén, a Vese Világnapján, világszerte a veseelégtelenségre, idén a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségre hívják fel a figyelmet. A világnap eseménysorozatához a B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1. Számú Dialízisközpontja az újbudai Halmi út 20-22-ben szintén csatlakozott és március 30-án nyílt vasárnapot rendez a dialízisközpontban. Délelőtt fél 10 és fél 12 között előadások hangzanak el a lakosság számára a vese betegségeiről, a magas vérnyomás és a cukorbetegség vesét veszélyeztető hatásairól, valamint a hatékony kezelési lehetőségekről. Mindegyik témát követően kérdéseket lehet feltenni, amelyekre orvosok és képzett szakápolók válaszolnak. A nyílt napot a dialízisközpont bemutatása zárja kiscsoportos vezetéssel.

Veséink sok funkciót ellátó szervek, amelyek számos, egészségünk szempontjából alapvető feladatot látnak el. A legfőbb feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a méreganyagokat, de többek között a szervezet só- és vízháztartásáért, valamint a vérnyomást, és a kalcium-anyagcserét szabályozó hormonok előállításáért is felelnek.

A vesék egyenként átlagosan egymillió érgomolyagot és szűrőcsatornácskát (nefront) tartalmaznak, amelyek apró szűrőként működnek. Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre kevesebb működőképes nefronnak kell ugyanazt a feladatot ellátnia. Bizonyos fokig az egészséges nefronok képesek átvenni az idő során rájuk jutó többletfeladatot, azonban ha ezek valamilyen betegség következtében tömegesen megsérülnek, a vesék nem képesek többé megfelelően ellátni feladatukat. Gyorsan kialakuló, akut vesebetegség esetén többnyire a vese működése kórházi kezeléssel 6-8 hét alatt akár teljesen helyreállítható, azonban ha a funkcióvesztés nem állítható meg, csak lassítható, krónikus vesebetegségről beszélünk. A romlás mértéke és üteme változó lehet, azonban maga a betegség ebben az esetben visszafordíthatatlan.

A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint ezek együttese. Emellett napjainkban a nem megfelelő folyadékfogyasztás és a gyógyszerek meggondolatlan mértékű használata is növeli a vesebetegek számát. A vesék károsodása következében a vizelettel ürített anyagok mennyisége lecsökken, és a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik, amelyek sokszor már csak előrehaladott állapotban okoznak panaszokat a betegnek.

Pedig az időben felismert vesebetegség kezelhető, progressziója lassítható. Fontos, hogy ebben háziorvosunk segítségét kérjük, aki egy vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat kiértékelésével ellenőrizheti, hogy a vesék milyen hatásfokkal választják ki a méreganyagokat. Ha a vese tisztítóképessége 10 ml vér/perc alá csökken, vesepótló kezelés szükséges, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A művesekezelés során ezeket az anyagokat egy mesterséges szűrő és egy dialízisgép segítségével távolítják el a vérből.

A dialízisközpontban több mint 200 vesebeteg számára biztosítunk dialíziskezelést, egyesek másodnaponta jönnek kezelésre, mások otthon kezelik saját magukat és havonta járnak ellenőrzésre. Több mint kétezer beteget gondozunk a Nefrológiai Szakambulancián és számosan várnak veseátültetésre ? mondta el a Vese Világnapja kapcsán Prof. Dr. Kiss István, a B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1. Számú Dialízisközpontjának orvosigazgatója.

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A dialízisszolgáltatók minőségi művese-szolgáltatást nyújtanak a beteg életminőségének megtartása mellett, amely lehetővé teszi azt, hogy az alkalmas betegek veseátültetésben részesülhessenek.

A B. Braun Avitum

A B. Braun-vállalatcsoport 1839-es alapítása óta mára a világ egyik vezető egészségügyi vállalkozásává nőtte ki magát, amelyet Magyarországon a B. Braun Medical Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képvisel. A két cég közel kétezer munkatársával a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője. A B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1989-ben Magyarországon elsőként, a Tétényi úti Szent Imre Kórház területén hozott létre magán-egészségügyi létesítményt, ezzel megkezdve egy országos dialízishálózat kiépítését. Jelenleg a B. Braun Avitum Hungary Zrt. az ország 18 pontján működtet európai színvonalú, a legkorszerűbb orvostechnikával felszerelt dialízisközpontot, ahol a magyar vesebetegek közel 40 százaléka számára biztosítja az életben tartókezeléseket.

Szóljon hozzá!