ZETApress

hírportál

Síkresz a havon

Schumacher sílécenTartsa be a KRESZ-t a havon is! A Nemzetközi Síszövetség által kiadott SÍKRESZ 10 pontját minden síelőnek érdemes betartania mert így számos baleset elkerülhető ? javasolja az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központ (OEFI-EKK).

Az Egészségkommunikációs Központ (EKK) munkatársai kiegészítették ezt a felsorolását öt olyan lényeges ponttal, amelyek betartásával könnyebben elkerülhetőek az olyan balesetek, mint Michael Schumacher, vagy Angela Merkel sérülése. Tavaly decemberben két világhíresség is súlyos síbalesetet szenvedett. Michael Schumacher német autóversenyző a francia Alpokban lesiklás közben bukott. Állapota már stabilizálódott, de még mindig életveszélyes, ezért az orvosai kómában tartják. A német kancellár, Angela Merkel sífutás közben esett el, súlyos medence sérülés lett a következménye. Ezeket a balesetek övező médiaérdeklődés egyben figyelmeztetés is lehet a havas sportok kedvelőinek, hiszen a síelés, a sípályák az átlagosnál nagyobb veszélyeket rejtenek.

Az Egészségkommunikációs Központ ennek kapcsán hívja fel a figyelmet a sípályákon való viselkedés szabályaira. A Nemzetközi Síszövetség (International Ski Federation ? FIS) által ajánlott tízpontos SÍKRESZ betartásával számos, a síbaleset elkerülhető. Ezzel a saját, és a sporttársak testi épsége is megőrizhető. Fontos tudni, hogy a SÍKRESZ pontjait veszik figyelembe a balesetek körülményeinek kivizsgálásánál, a felelősség megállapításánál. A SÍKRESZ 10 pontját részletesen is elolvashatják az Egészség.hu oldalon, valamint megtekinthetik a 10 ponthoz készült infografikát is.

SÍKRESZ PLUSZ

A balesetek elkerülésére, illetve a sérülések mértékének csökkentésére miatt fontos a SÍKRESZ 10 pontja mellett még néhány szabályt betartani: A síelés, snowboardozás megkezdése előtt kötelező a teljes körű bemelegítés. Alkoholos állapotban síelni legalább olyan veszélyes, mint alkoholos állapotban autót vezetni. A zenehallgatás nem a sípályára való! A környezet zajainak észlelése nagyon fontos, mert megmenthet egy balesettől. Senki ne menjen a tudásszintjénél nehezebb terepre, sípályára. Keressen partnereket, mert együtt nem csak élvezetesebb a síelés, hanem vigyázhatnak is egymásra.

A magyarok által kedvelt európai síterepeken több mint százezer síbalesetet regisztrálnak évente. Ezekből száz végződik halállal, tízezer esetben súlyos fejsérülés a következmény. Ezért is felelőtlenség a szerencsére alapozni, és a megfelelő utasbiztosítás nélkül útnak indulni. A piacon megtalálható sokféle termék közül érdemes olyat megkötnie, ami fedezi például a mentés költségeit is. Néhány ezer forintot valóban spórolhatunk, ha nem kötünk biztosítást, de több millió forintba kerülhet, amíg a síelő a pályáról a kórházba kerül.

Az európai uniós szabályok megengedik, hogy a magyar síelők a magyarországi egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe – szükség esetén ? a helyi egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-Kártyát). Ettől függetlenül néhány tagországban a helyieknek is ? így a magyar síelőknek is ? szükséges önrészt fizetni az ellátásból. Fontos még megemlíteni, hogy az EU-kártya kizárólag az alapellátás költségeit fedezi! A pontos részletekről érdemes tájékozódni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján.

Szóljon hozzá!