ZETApress

hírportál

A játék képessége

Kopp Mária professzorÁprilis 3-án, kedden életének 71. évében hunyt el Prof. Dr. Kopp Mária orvos, pszichológus. Alábbi gondolatai 2008. október 13-án hangzottak el Boldogság, egészség, betegség című előadásában Óbudán, a San Marco Szabadegyetem szervezésében. Azt hiszem, sok kisgyermekes anyuka szívlelheti meg az elmondottakat!

A pozitív érzelmekkel kapcsolatban van egy nagyon fontos tényező, amire a modern világban nem szoktunk gondolni. Grastyán Endre professzor, aki egy csodálatos ember volt, agykutató Pécsett, az akadémiai székfoglalóját a játék fontosságáról írta. A játéknak egészen meghatározó szerepe van a pozitív érzelmekkel kapcsolatban, különösen a gyerekeinknél, de aztán később is. A mai világban nagyon sok fiatal anyuka azt hiszi, hogy ő akkor kompetens anya, ha állandóan foglalkoztatja a gyerekét.

Mivel nem tudja, hogy igazából mit kell tennie, ezért folyton együtt van a gyerekkel, nemigen hagy neki egy szabad percet sem, és aztán a gyerek sem neki. Úgy ráragad az édesanyjára, hogy egész nap foglalkoztatni kell, sőt még este sem lehet ágyba dugni, mert elvárja, hogy folyton foglalkozzanak vele. Ez pedig egy tragédia. A gyerekeknek arra volna a legnagyobb szükségük, hogy játszani tudjanak, hogy tanuljanak meg játszani.

A játék képessége minden gyerekben ott szunnyad, de ha nem hagyják, hogy önállóan tevékenykedjen, akkor nem fejlődik ki benne. És ez az agyfejlődésben hihetetlenül komoly szerepet játszik. Ez a fajta képesség, a játék, a kreativitás megtanulása, csak gyerekkorban indulhat el, később már nagyon-nagyon nehéz hozzáadni az életünkhöz. És az, aki gyerekkorában játszani tud, az később örömmel lesz képes erre a flow állapotra, amit Csíkszentmihályi Mihály leírt. Képes lesz arra, hogy kreatívan, örömmel végezzen akármit, bármilyen helyre kerül az életben.Még a legunalmasabbnak tűnő munka is lehet olyan, amiben az ember örömet tud találni, de csak akkor, ha a játék képessége kialakult bennünk.

Ennek a hiánya viszont ? ezt sokat vizsgáltuk ? az unalom. Ha meg akarnánk nevezni, hogy mi a legsúlyosabb veszélyeztető faktor a mai fiataloknál, akkor ez valószínűleg az unalom, a belső üresség. Vajon mi az oka, hogy azt a rettenetesen üvöltő zenét hallgatják, hogy megállás nélkül ez dörömböl a fejükbe a fülhallgatójukból? Azért teszik, mert egy belső ürességet akarnak pótolni. Vagy miért fordulnak a droghoz, miért fordulnak a kritikátlan szexhez? Azért, mert egy belső ürességet próbálnak meg valamivel kitölteni, és azt hiszik, hogy ezekkel a pótlékokkal majd sikerül, de közben egyre üresebbé válnak és egyre elkeserítőbb helyzetbe kerülnek.

Ha tehát azon töprengünk, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a fiatalok boldogabbak legyenek, akkor a játék képességét kellene fejleszteni először a családban, majd az óvodában. Az óvoda egyébként ilyen szempontból talán még a legjobb, az iskolában azonban megint mindent hagynak a gyerekeknek, csak azt nem, hogy kreatívak legyenek, hogy önállóan tudjanak tevékenykedni ? mondta el 2008-ban Óbudán a professzor-asszony, aki idén március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Szóljon hozzá!