ZETApress

hírportál

Mindennapra egy üzenet

Szívnapi meghívóTégy fogadalmat szíved egészsége érdekében! A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén is megrendezi a Szívünk Napja elnevezésű rendezvényt a Szív Világnapján, szeptember 29-én 10 órától a Városligetben. A holnapi rendezvény házigazdája Détár Enikő és Rékasi Károly lesz.

Az immár hagyományosnak mondható Szívünk Napja rendezvény középpontjában ebben az évben a gyerekek és a nők egészségmegőrzése, a család egészsége áll. Múlt hétfőtől a holnapi Szívünk Napjáig a Magyar Kardiológusok Társasága a médián keresztül egy-egy üzenet kívánt megfogalmazni mindazok számára, akiknek fontos a szíve egészsége. A Társaság hangsúlyozni kívánta, hogy csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt, éppen ezért már gyermekkorban oda kell figyelni a táplálkozásra, a mindennapi mozgásra. Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Két és félmillió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért. Nem beszélve arról, hogy hazánkban az utóbbi években megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott. Ugyanakkor egyre gyakoribbak az olyan ? korábban a felnőttekre jellemző ? betegségek,mint a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség.Néhány szülő nem gondolja végig, hogy a gyermeknek adott egészségtelen nassolni valókkal olyan folyamatokat indíthatnak el, amelyek felnőtt korban komoly következményekkel járhatnak, és akár szív- és érrendszeri betegséghez is vezethetnek.

A szervezők ingyenes egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket. A szakemberek az értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson, hogyha bármelyik eredménye nem ideális. A szervezők véleménye szerint ugyanis most az egyik legfontosabb, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik. A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékos formában varázsolják a gyermekek elé az elsősegélynyújtás világát. Ugyanakkor Jenei Tamás és Hunyaddobrai Csaba, a két sztárszakács gondoskodnak arról, hogy kicsik és nagyok megismerjék az egészséges táplálkozás fortélyait.

Természetesen szórakoztató programok egész sora is várja a Szívünk Napján együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A rendezvényre kilátogatók jó kedvéről többek között salsa, capoeira, aerobic és thai chi bemutatók, Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei, Katus Attila, Vastag Tamás, Cserpes Laura valamint Tóth-György Viktória Karolína sztárfellépők gondoskodnak. Emellett mindenki találkozhat a Barátok Közt sorozat közismert szereplőivel is.

Szívnap a VárosligetbenA reggel 10 órától kezdődő ingyenes programok sorát egy emlékkoncert zárja, amellyel méltó emléket szeretnénk állítani Bódy László Cipőnek, az ideje korán elhunyt énekesnek, aki éveken keresztül üde színfoltja volt a Szívünk Napjának. A rendezvényen bárki fogadalmat tehet a szíve egészségéért. Az érdeklődők megígérhetik, hogy ezentúl mindennap 30 dkg gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanak, minden nap sétálnak fél órát, búcsút mondanak a dohányzásnak, de megfogadhatják azt is, hogy évenként élnek a szűrővizsgálat adta lehetősséggel és megpróbálnak kevésbé stresszes életet élni.

Ha tudni szeretné, hogy mekkora az Ön szív- és érrendszeri kockázata, látogasson ki holnap a városligeti Szívünk Napjára! Az idei a rendezvényen, a Sportért Felelős Államtitkárság, valamint az Egészségért Felelős Államtitkárság is képviselteti magát a helyszínen, továbbá különböző aktivitásokkal erősíti a rendezvény üzenetét.További információért látogasson el a weboldalunkra, vagy a Facebook-oldalunkra! ? kéri Fadgyas Zsuzsa. A Szív Világszövetség ? Word Heart Federation ? 1998-ban alakult, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság ? International Society of Cardiology ? tagjaiból. Legismertebb kezdeményezésük a Szív Világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. 2001-ben már 77 ország csatlakozott ? köztük hazánk is ? és szervezte meg saját rendezvényét.

Szóljon hozzá!