ZETApress

hírportál

Véradás az orvosegyetemeken

VéradásA betegek érdeke a fenntartható egészségügy. A mai napon rendezett országos véradás deklarált célja, hogy a magyar betegek érdekében minél több, az egészségügyben szerepet játszó szervezet fejezze ki a változás szükségességét, és kinyilvánítsa elkötelezettségét egy fenntartható egészségügy iránt.

Ma öt helyszínen: Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Budapesten szervezett véradást a Magyar Rezidensszövetég, a négy orvosegyetem Hallgatói Önkormányzata és a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület. Mint ahogy eddig is, az innovatív gyógyszergyártók ezután is támogatni kívánják a fenntartható egészségügy megvalósulását, ami az egészséges társadalmon keresztül a gazdasági fellendülés alapja ? derült ki a Magyar Rezidens Szövetség sajtótájékoztatóján a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében.

Résztvevők: Dr. Ilku Lívia, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Dr. Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Dr. Szabó András, az Egészség Joga Alapítvány kuratóriumi tagja, Dr. Bálint Botond, a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület alapítója és házigazdaként Dr. Dénes Tamás, az MRSZ elnöke..

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete naponta szembesül az egészségügyben jelen lévő súlyos gondokkal, ezért támogatja a Magyar Rezidens Szövetség figyelemfelhívó rendezvényét. A magyar egészségügy szereplőiként nap mint nap tapasztaljuk, hogy a rendszer működőképességének határához ért, hosszabb távon a jelenlegi helyzet nem fenntartható. Ugyanakkor a betegek részéről is jogos az egyre gyakrabban megfogalmazódó elégedetlenség.

Innovatív gyógyszergyártókként elsősorban a betegségek kezelésben új lehetőséget jelentő terápiák fejlesztése, betegekhez történő eljuttatása a fő feladatunk. Ennek során szorosan együttműködünk a magyar szakemberekkel: segítjük szakmai fejlődésüket, támogatjuk képzésüket, nemzetközi klinikai vizsgálatokat végzünk közösen. Több tízezerre tehető azoknak a magyar betegeknek a száma, akik e vizsgálatok keretein belül jutnak hozzá a legmodernebb terápiákhoz úgy, hogy ez nem jelent kiadást az egészségpénztárnak.

A magyar orvosok és az egészségügyi szakszemélyzet jól képzettek, így mindannyiunk érdeke, hogy itthon legyenek motiváltak és hazánkban végezzenek magas szakmai színvonalú munkát. Az innovatív gyógyszervállalatok ezért munkájuk fontos részének tekintik a minőségi szakemberképzés támogatását és a szakemberek kutatásokba történő bevonását. A klinikai vizsgálati díjak körülbelül nyolcezer magyar orvos számára segítenek abban, hogy gyógyító munkájukat itthon végezhessék.

Ahhoz, azonban hogy az innovatív gyógyszeripar Magyarországon a továbbiakban is hozzá tudjon járulni az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséhez ? és ezen keresztül a nemzetgazdaság fejlődéséhez ? olyan egészséggazdasági környezetre van szükség, ami elsődleges célként az egészségi állapot javítását tűzi ki, lehetővé teszi a beteg-szükségletek kielégítését a terápiás célnak leginkább megfelelő gyógyszerekkel és technológiákkal, képes kezelni a betegek és az egészségügyi szakemberek igényeit, az egészségügyi rendszer teljes egészét vizsgálja, és a gyógyszereket ennek részeként kezeli, előre definiált, kiszámítható, tervezhető keretek között, transzparens folyamatok mentén működik, megfelel az ország gazdasági teljesítőképességének, költségvetési lehetőségeinek.

A Széll Kálmán Terv a gyógyszerkassza csökkentésén keresztül ugyan hozzájárult a költségvetés egyensúlyának javításához, azonban olyan szűkösre szabta a kereteket, ami egyre kevésbé biztosítja a magyar betegek hozzáférését a világban máshol már elérhető új terápiákhoz. Ennek egyértelmű bizonyítéka a jelenleg is támogatásra várakozó gyógyszerek hosszú sora. A tagvállalatainknál dolgozó szakemberek személyes ügyüknek is tekintik a magyar egészségügy jövőjét, ezért rendszeresen adnak vért.

Szóljon hozzá!