ZETApress

hírportál

Külső ellenpulzáció

Ilona kezeléseÚj lehetőség a szív eredetű mellkasi fájdalom, azaz angina pectoris kezelésében a külső ellenpulzációs pumpa azok számára, akik invazív (műtéti) úton már nem kezelhetők, illetve a kezelés sikertelen volt ? tudtuk meg délelőtt a Noviter Kft. sajtótájékoztatóján a Feneketlen tónál, a Kosztolányi Dezső téri Hemingway Étteremben.

A lábakra felhelyezett három pár mandzsetta ritmusos felfújása a vért a szív felé tereli visszafelé. A kezelés hatására betegek koszorúér eredetű mellkasi panaszainak a száma csökken, a mellkasi fájdalom akár teljesen meg is szűnhet, a terhelhetőségük nő, kevesebb gyógyszert igényelnek a továbbiakban, illetve nitroglycerin (értágító) szükségletük teljesen megszűnhet, emellett az életminőségük is javul. Más módon már nem kezelhető betegek esetében egy új, és talán egyetlen terápiás lehetőség ez a módszer.

Az ischaemiás (koszorúsér szűkület okozta) szívbetegség még mindig a halálozás egyik fő oka. Stabil angina pectorisban (mellkasi fájdalom esetén) gyógyszeres kezelési lehetőségek, súlyosabb esetben műtéti beavatkozás áll a rendelkezésünkre. Annak ellenére, hogy akár a legkorszerűbb kezelési módszert is választjuk, a betegek egy része még mindig panaszos marad, nem tudunk panaszmentességet elérni.

Az ilyen, optimálisan beállított gyógyszeres és/vagy műtéti kezelésre nem reagáló mellkasi fájdalomformát nevezzük refrakter anginának. Ez egy relatíve nem nagyszámú beteg csoportot jelent, viszont az adott beteg számára a fennálló panaszok komoly gondot jelentenek a későbbiekben. A refrakter angina (műtéti és gyógyszeres kezelésre nem reagáló) kezelése jelentős kihívást jelent a kezelő kardiológus számára, tekintettel arra, hogy a terápiás fegyvertár jelentősen beszűkült. Minden új terápiás lehetőség ezen betegek számára széleskörű megfontolást és figyelmet igényel.

A pumpa működési elve

A szív teljesítőképességét a szívizomrostok feszessége, a szív előterhelése határozza meg. A szív által kipumpált vér mennyisége a vénás visszaáramlástól függ. A vénás visszaáramlás fokozása ezáltal a szív teljesítményének növekedésével jár. Ahhoz, hogy a szív optimálisan működjön, a szívizom vérellátásának megfelelőnek kell lenni. A koszorúerek véráramlásának legnagyobb része a szív elernyedésének idejére esik. Az aortában létrejövő nyomás és volumen változás megnöveli a koszorúerek nyomását és vértérfogatát is, ezzel javítva a szívizom oxigenizációját.

Az alsó végtagokra felhelyezett három mandzsettapár megfelelő ütemben történő felfújásával a vért a lábakból a szív felé irányítjuk, megnövelve ezzel mind a vénás, mind az artériás visszaáramlást. Az artériás rendszerben a szív elernyedésének ideje alatt mért nyomás megemelkedését diasztolés augmentációnak nevezzük. A mandzsetták felfújása a szív elernyedése elején kezdődik a vádiikon, majd 50 millisecundum késleltetés után a térd feletti mandzsetták következnek, újabb 50 ms után pedig a combra felhelyezett mandzsetták fújódnek fel. Ennek eredménye kapcsán következik be a vér visszaáramlása a szív felé. A mandzsetták leengedése együttesen a szívösszehúzódás elején történik.

A mandzsetták felfújása az artériás rendszerben fokozza a koszorús ér vérátáramlást. Emellett a mandzsetták leengedése is kedvező véráramlási hatással van, mert csökken a perifériás érellenállás, ez pedig tehermentesíti a bal kamrát. Az előbb részletezett azonnali hatások mellett a külső ellenpulzációs pumpa használatának hosszú távon is vannak kedvező hatásai a szívre. Kísérletes úton igazolták, hogy a koszorúér kollaterálisok száma jelentősen megnövekedik tartós kezelést követően.

Milyen betegségek esetében javasolt a kezelés?

A koszorúér betegség gyógyszeres, esetenként műtéti kezelése ellenére is előfordul, hogy a beteg mellkasi fájdalma nem szűnik meg, nem sikerül panaszmentességet elérni. Az ilyen állapotot nevezzük refrakter anginának, azaz kezelésre nem javuló mellkasi fájdalomnak. A külső ellenpulzációs pumpa kezelés a koszorúér áramlás fokozásával és a szív összehúzódó képességének növelésével javítja a beteg állapotát. Kompenzált, krónikus (idült) szívelégtelenségben, amennyiben a beteg még mindig fulladásról számol be, a külső ellenpulzációs kezelés a beteg állapotának drámai javulásához vezethet.

A külső ellenpulzációs pumpa használatánál Magyarországon a stabil és refrakter mellkasi fájdalom ? emellett a szívelégtelenség is elfogadott javallat. A módszer hatásosságát bizonyítja, hogy ezen két indikációs területet az egyik legszigorúbb engedélyező hatóság, az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA is elfogadta. Az eljárás használata az Európai Unión belül is elfogadott és javasolt. A kezelésre olyan betegeket kell kiválasztani, akik súlyos mellkasi fájdalom panaszoktól szenvednek, a tünetek a maximális gyógyszeres kezelés ellenére is fennállnak és műtéti úton (koszorúér tágítás, vagy bypass műtét) nem kezelhetők, vagy a műtéti beavatkozás eredménytelen volt, illetve a beteg nem egyezik bele a beavatkozás elvégzésébe.

Hogyan és hol végezzük a kezelést?

Az eddigi tapasztalatok alapján a kezelés akkor hatásos, ha 35 kezelést végzünk egy periódusban. Naponta egy kezelést célszerű végezni, mely egy órán át tart. Ez azt jelenti, hogy heti 5 kezelés szükséges, 7 héten keresztül. Ez a standard kezelési protokoll. Az előzetesen kivizsgált beteget a kardiológiai asszisztens a vitális paraméterek (fizikális vizsgálat, légzési hangok, perifériás oedema, vérnyomás, pulzus, EKG) meghatározása után felhelyezi a mandzsettákat, majd EKG vezérlet mellett elkezdi a kezelést. Közben folyamatos megfigyelésre van szükség, hogy a beteg állapotát követhessük. Van még egy másik kezelési séma is, amikor naponta kétszer egy órás kezelést alkalmazunk néhány órás szünettel, így rövidebb idő alatt lefolyik a kezelés, mégis a 35 napos kezelési stratégia az elfogadott és a javasolt.

A legtöbb kezelést, szám szerint 14-et a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kardiológiai Intézetében végezték, s a legelső betegük: Pillérné Erdei Ilona részt is vett a sajtótájékoztatón. A szegedi I. Számú Rendelő Intézetben, a pécsi PTE Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikai Tömbjében és a Balatonfüredi Állami Szívkórházban alig néhányat, míg a Széher utcai Szent Ferenc Kórházban novemberben fogják megkezdeni. Mivel az OEP egyelőre nem támogatja az eljárást, a beteg sem kerül kórházi felvételre, s a napi kezeléseket követően hazamehet.

Milyen kedvező hatásokat várhatunk a kezeléstől?

A sikeresen végigvitt kezelést követően a betegek a mellkasi panaszok csökkenéséről számoltak be és kevesebb nitroglycerint használtak heti viszonylatban. A mellkasi fájdalom súlyossági besorolása is jelentősen javult, már közvetlenül a kezelés végén is, mely 6 hónap elteltével további javulást mutatott. Sok esetben a mellkasi fájdalom kezelésére való gyógyszerek számát és adagját is csökkenteni lehetett, néhány esetben teljesen gyógyszermentesen is panaszmentesek maradtak a betegek. A munkaképességük növekedett, és a mindennapi élettevékenységük is javult, sok beteg a rendszeres munkába is vissza tudott térni. A betegek életminősége is egyértelmű javulást mutatott. A tünetek későbbi, ismételt jelentkezése esetén a kezelések ismételhetők. A külső ellenpulzációs pumpa kezelés számos betegen bizonyította eddig kedvező hatását a szív eredetű mellkasi fájdalomtól szenvedő betegek terápiájában.

Szóljon hozzá!