ZETApress

hírportál

Színes lufik a Szent István téren

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága Arany János utcai Dísztermében az EgészségŐr Alapítvány ma délelőtt 10 órától a Myeloma Információs Programja keretében tartotta rendezvényét. Az esemény fővédnöke Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkára volt. A háziasszonyi teendőket Kéri Ibolya, az EgészségŐr Alapítvány szóvivője, a Szent László Kórház Limfóma-Mielóma Klubjának vezetője látta el.

Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke köszöntője után Prof. Dr. Borbényi Zita, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke szólt a hallgatósághoz, majd számos előadás következett. Kéri Ibolya, az EgészségŐr Alapítvány klubvezetője Az internet, mint a betegedukáció eszköze címmel új honlapjukat mutatta be. Dr. Mikala Gábor, a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály részlegvezető főorvosa a mielóma multiplexről és kezelési lehetőségeiről beszélt.

Dr. Szamosi Tamás, az OEP Speciális Finanszírozási Főosztály főosztályvezetője A biológiai terápia finanszírozása Magyarországon mielóma multiplex betegségben tartott előadást. Prof. Dr. Udvardy Miklós, a DEOEC Haemopoetikus Transzplantációs Központ szakmai igazgató a szteroidok szerepéről beszélt az onkohematológiában. Prof. Dr. Masszi Tamás, a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály vezető főorvosa arra keresett választ, hogy mire jó az őssejt? és mire nem? Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály vezető főorvosa a méregtelenítés csodáját mutatta be, míg Nagy Bálint jezsuita szerzetes a hit szerepéről szólt a gyógyulásban.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a rendezvény vendégei számára tiszteletjegyet biztosított, mellyel szeptember 30-án, hétfőig ingyenesen megtekinthetik a múzeum állandó kiállítását az orvostudomány és a gyógyszerészet hazai és nemzetközi történetéről. A rendezvény zárásaként a résztvevők burgundi vörös és lime zöld lufikkal elsétáltak a színes szalagokkal megjelölt útvonalon a közeli Szent István Bazilikához, ahol a Facebookon gyűjtött üzeneteinkkel töltött lufikat szimbolikusan szabadon engedték. Az információs napot a Budapest Ballroom Táncstúdió flash mob performance-a zárta, melyhez táncos kedvű önkéntesek jelentkezését várták a Facebook-oldalukon.

Myeloma multiplex

Magyarországon jelenleg a myeloma multiplex betegséggel kapcsolatosan kevés információ áll a betegek rendelkezésére, valamint azok sem mindig naprakészek, frissítésük esetleges. Az EgészségŐr Alapítvány ezért önálló myeloma multiplex honlappal szeretné segíteni az érintetteket, hogy olyan általános jellegű, hiteles forrásból származó információkhoz jussanak a betegséggel kapcsolatosan, ami alapján a saját állapotukra vonatkozó kérdéseket hatékonyabban tudják megfogalmazni kezelőorvosuk felé.

Szóljon hozzá!