ZETApress

hírportál

Kullancsok a Rómain

Kullancs 1A közelmúltban zárult az a munka, mely feltérképezte, Magyarországon hol és milyen kullancsfajok élnek és mekkora a Lyme-kór fertőzöttségük. Az állatorvosok nem csak a négylábúak, hanem a kétlábúak (emberek) társadalom iránti felelősségük okán teszik közzé az adatokat, melyek rémisztő mértékű elterjedtséget és fertőzöttséget jelent!!!

A vizsgálatok szerint Magyarországon, országrésztől függően a kullancsok 30-50% hordoz kórokozókat. A fertőző kullancsok 95% a Lyme-kór baktériumaival fertőzött. Ezért rendkívül fontos a szakszerű eltávolítás (pl: kullancs-eltávolító kanállal) és a kullancs tesztelése Kullancs Teszttel, hogy fertőző volt-e?!!! Ezek az eszközök országszerte beszerezhetők a gyógyszertárakból.

Az elmúlt évtized végéig a Lyme-kóros betegek néhány százaléka kezdte betegségét magas lázzal, az elmúlt években (“vizsgálandó oknál”) fogva ez megfordult, s az esetek legnagyobb részében igen magas lázzal és vad tünetekkel betegszenek meg az emberek. Kiemelten fontossá lett a Lyme-kór prevenció és a szakszerű orvostechnikai eszközzel történő kullancseltávolítás és A kullancs Lyme-kórra történő vizsgálata. Kiemelten fontossá lett az emberek számára a repellens szúnyog- és kullancs riasztók használata, mert csak a személyvédelem véd minket a vérszívók ellen.

A Kullancsszövetség a szúnyogok elleni küzdelmet is felvállalja, mert a zümmögő/csípő szúnyogok két betegséget is behoztak Magyarországra, melyek zoonózisok, tehát kutya-ember egyaránt megbetegszik. A néma/lepkeszúnyogok jelentek meg HAZÁNK déli határán egy veszélyes betegség, a Leishmaniosis kórokozójával a gyomrukban. A társadalom iránti felelősségem okán tájékoztatom Önt is, és kérem, hogy akit tud értesítsen az új veszélyekről, a sajtótájékoztatón hallottakról! Kívánom, hogy Önnek és szeretteinek a nyár csípésmentes-, azaz Bitefree legyen!

Árvíz, belvíz… Támadnak a szúnyogok és a kullancsok. A kullancsok tavaszi támadását már megtapasztaltuk, de kik következnek? A szúnyogok! A föld országainak óriási problémája a szúnyogok terjesztette kb. 200 betegség. Sajnos ezek közül csak a legnagyobb betegszámot hozó betegségeket, pl.: maláriát(a múlt század 50-es éveiben még volt Magyarországon is!) és a sárgalázat ismerik. A szúnyogok a kora esti óráktól támadnak. Most a sok eső jelentősen megnövelte a belvizes területeket ahol szaporodhatnak a szúnyogok. A nagy meleg is segít az óriási tömegű szúnyog csapatok születésének.

Ez a gigantikus szúnyog invázió veszélyeztet minket embereket és társállatainkat, a kutyákat-, a macskákat és a vadászgörényeket. A szúnyogok terjesztette két rokon féreg fajról és az általuk okozott betegséggel kiemelten figyelnünk és törődnünk kell annak okán, hogy Budapesten és a hozzá közel eső településeken már megjelentek. Igen komoly veszélyeknek vagyunk kitéve két- és négylábú szeretteinkkel együtt.

A szívférgesség (Dirofilaria immitis)

Kullancs 2Egyes Olaszországi régióban (Pó-völgyében), Romániában stb már nagymértékű a fertőzöttség. Első magyarországi esetét egy Dorogon élő kutyában észleltük. (2013 év elején Szegeden, Vácott stb). A dorogi születésű eb soha nem hagyta el szülőföldjét, tehát helyben fertőződött a szúnyogoktól. A szúnyog a féreg lárváját beoltotta a kutya erébe. A vérkeringéssel eljutott a lárva a szív jobb kamrájából kilépő (tüdő felé) nagy erében, ahol kifejlett (8-22 cm hosszú) féreggé lett. Az arasznyi féreg a folyamatos újrafertőződés miatt társakat is kapott. Az ebből fakadó állapot mindenki számára elképzelhető… rémisztő! E féregfaj a kutya halálakor a jobb szívfélbe csúszik (innen a neve).

Zoonózis útja: Ha fertőzött kutyát csípnek a szúnyogok akkor annak a fertőzött vérét tovább olthatják az emberbe, tulajdonképpen így a férgekből származó következő generációs lárvákkal fertőződhetünk. Ez is állatról-emberre terjedő betegség, azaz zoonózis és az emberben kialakított kórkép krimibe illő! ? mondta Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség főorvosa.

Emberben a szívféreg lárva az esetek többségében a tüdőben elakad és kb. teniszlabdányi tokot növeszt magára. RTG-én ez tüdődaganatnak tűnik és a társuló rossz közérzet és a vér köpés a daganat gyanút erősíti, holott csak a tüdő szövet alakul át kötőszövetes lárvát borító tokká. Megoldása természetesen sebészi…, de ha ugyanabba a fertőző szúnyogos élettérbe kerül haza a beteg, újrafertőződhet…

Nemzeti összefogást igényel az ellene való védekezés, mely kutyáinknak havonta egyszer adandó szívféreg elleni milbemycin-oxim hatóanyagú tabletta adását jelenti. (A tablettát állatorvostól szerezhetik be az ebtartók!) Ha ez nem történik meg három féreg fejlődési ciklusidőt (3×8 hónap) adok Magyarország két- és négylábú lakóinak és egy hiperbola mentén felfutó szívféreg járvány lesz. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ez egy három harmados probléma. A kullancsok miatt a 2013. a Lyme-kór éve lesz… De a 2015. már a szívféreg éve lesz akkor, hogyha nem lesz ellene tablettás Nemzeti összefogás!

Tudom, hogy az olvasottak és a Hotel Rómaiban hallottak rémisztőek, de ne féljék a természetet, ismerjék meg és védekezzenek a természet adta veszélyek ellen és akkor biztonsággal dolgozhatnak és tölthetik szabadidejüket a természetben! A természet a legolcsóbb és legegészségesebb rekreációs hely számunkra akkor, hogy ha preventíven élünk. Mindezek oldásaként levezetőül idekattintva nézze meg a filmünket!

Szóljon hozzá!