ZETApress

hírportál

3D a kardiológiában

Innova EP Vision 2.0_bemutatoOlyan magyar technológiai innováció került bemutatásra délelőtt Budaörsön, mely a szívritmuszavarok feltérképezésére alkalmas. A GE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja integrált vizualizációs technológiát fejlesztett ki a szívritmuszavarok vizsgálatára és kezelésére. Az aktuális becslések szerint a világ népességének mintegy 5%-a szenved valamilyen szívritmuszavarban.

Ezek eredményes, ugyanakkor költséghatékony vizsgálatára és kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki a GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja. ? Régiónk és benne Magyarország sikeresen bizonyított mint ipari központ. Mára minden feltétel adott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés fellegváraként pozicionálhassuk hazánkat. A GE magyarországi K+F jelenléte is dinamikusan növekszik, budaörsi központja mára a GE Healthcare globális orvosi szoftverfejlesztő kompetencia-központjává vált. Az szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére koncentráló szoftvereink talán egyik legjobb példái ennek a fejlődésnek ? mondta Dr. Reich Lajos, a GE Hearthcare magyarországi technológiai igazgatója.

Az Innova EP Vision 2.0innovatív, költséghatékony és minimál invazív (katéterezés) megoldást kínál a beavatkozások során vizsgált szervek és az eszközök megjelenítésére olyan esetekben, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem alkalmazhatók hatékonyan, vagy amikor a hagyományos térképező eljárások plusz költsége nem indokolható. A rendszer egyesíti a 3D rotációs angiográfiával, CT-vel vagy MR berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, majd ehhez a szív elektromos jeleit társítja.

Az innovatív szoftver-alkalmazás beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést, anélkül hogy a további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség. Az innováció a munkafolyamat továbbfejlesztését is lehetővé teszi. Az úgynevezett ?képvezérelt címkézés? technika színkódokkal látja el a szív modelljét a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, és ezek alapján mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával.

A Szegedi Egyetem szakembereivel együtt egy olyan új képfeldolgozó szoftvert fejlesztettünk, amely a műtőkben már meglévő rendszerekre épít. Ezzel költséghatékony, ám a korábbiaknál még részletesebb képi megjelenítést teszünk lehetővé ? emelte ki Nagy László, a GE Healthcare érsebészeti szoftverek fejlesztési vezetője. ? A szívritmuszavarok katéteres kezelése során az orvosoknak pontosan kell követniük a katéter pozícióját, és fel kell címkézni azt a pontot, ahová később visszatérhetnek. A most kifejlesztett szoftver olyan részletes megjelenítést és címkézési lehetőségeket biztosít, amely a jelenleg használt fluoroszkópiás eljárással nem valósítható meg ? tette hozzá Dr. Bencsik Gábor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársa. Az Innova EP Vision 2.0 applikációt a Heart Rhytm Society (HRS, az Egyesült Államok legrangosabb szakmai szervezete) 34. Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be, ahol kiváló visszajelzést kapott a szakmától. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alapja támogatta.

GE Healthcare Hungary

A GE Healthcare kutatás-fejlesztési központjában a tehetségek igazi innovátorokká válnak. Mára a GE minden negyedik képfeldolgozó szoftverét Magyarországon készítik. A több mint kétszáz mérnököt foglalkoztató GE Healthcare szakemberei által fejlesztett szoftverek világszerte segítik az orvosokat, hogy gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhassák betegeiket. Az utóbbi években hazánk nemzetközi szabadalmai közül az egyik legtöbbet a GE mérnökei jegyzik. Munkatársaik elsősorban a CT, MR és PET felvételek elemzésében, valamint az érsebészeti röntgenberendezések valós idejű képfeldolgozásában járnak az élen.

GE Hungary

A GE 1989 vége óta sikeresen működik Magyarországon, mára a cég nyolc fő üzletágából hét aktív hazánkban. A tíz városban 12 gyárat üzemeltető GE több mint 12 és félezer munkatársával jelenleg a legnagyobb amerikai munkáltató és befektető Magyarországon, valamint az egyik legnagyobb exportőr, melyhez hozzájárul több mint kétezer kulcsbeszállítója is. A GE XXI. századi energiaipari-, szállítási-, egészségügyi-, vízkezelési- és világítástechnikai megoldásai az infrastrukturális fejlesztéseken keresztül hozzájárulnak Magyarország versenyképességének növeléséhez. A GE hazai tevékenységének kulcsa a partnerekkel, a helyi közösségekkel, az üzleti és tudományos közösségekkel, valamint a kormánnyal való együttműködés.

GE Healthcare

A GE Healthcare a betegellátásban új korszakot nyitó egészségügyi technológiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Az egészségügyi képalkotás, az információ-technológiai rendszerek, az egészségügyi diagnosztika, a betegfelügyelő rendszerek, a gyógyszerkutatás, a bio-gyógyszerészeti gyártótechnológiák, a teljesítményjavító és teljesítménynövelő szolgáltatások terén meglévő széleskörű szakértelmünkkel segítjük ügyfeleinket, hogy minél szélesebb körben, minél alacsonyabb költség mellett minél színvonalasabb egészségügyi ellátást biztosíthassanak.

Emellett egészségügyi vezetőkkel együttműködve küzdünk a fenntartható egészségügyi rendszerekre való átállást lehetővé tevő globális politikai változásokért. Az egészséges életmódot propagáló healthymagination jövőképünk keretében arra buzdítjuk a világot, hogy csatlakozzon hozzánk az egészségügyi ellátások színvonalát és a hozzáférést javító, a költségeket csökkentő újító megoldások folyamatos fejlesztésében. Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező GE Healthcare a General Electric Company (GE) része. A GE Healthcare munkatársai a világ több mint száz országában állnak a beteggondozással foglalkozó szakemberek és pácienseik elkötelezett szolgálatában.

Szóljon hozzá!