ZETApress

hírportál

Akció a stroke megelőzéséért

A szív metszeteHogyan kerülhető el a stroke-válság kialakulása? ? Stroke (szélütés) alakul ki akkor, amikor vérkeringési zavar miatt az agy nem kapja meg az életfontosságú oxigént és tápanyagokat, ennek következtében az idegsejtek pár percen belül működésképtelenné válnak, majd pusztulni kezdenek ? hallottuk tegnap délelőtt a Bayer Hungária Kft. zártkörű éves sajtótájékoztatóján, Budán.

A Csörsz utcai Larus Étterem és Rendezvényközpontban több előadás is elhangzott. Előadók és előadásaik: Dr. Gerhard Waltl, Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgató ? Jelen és jövő 2013 (Outlook on our operartions in 2013). Dariusz Przeradzki, Bayer CropScience üzletágvezető ? Bayer Bee Care ? Bevezető. Sípos József, Bayer CropScience ? Bayer Bee Care program a gyakorlatban. Dr. Losonczi Luca, Bayer Healthcare Pharma ? Mit tehetünk a stroke megelőzéséért? Bokányi Krisztina HR vezető ? Miért vonzó munkahely a Bayer?

A stroke jelentős népegészségügyi probléma, önmagában a harmadik leggyakoribb halálok az iparosodott országokban. Emellett a hosszú távú rokkantság egyik fő oka, évente ötmillió embert tesz tartósan rokkanttá a világon (kiterjedt és tartós károsodást eredményezhet: gyengeséget vagy bénulást, a megismerő-gondolkodási funkciók károsodását). Az életkor előrehaladtával párhuzamosan növekszik a stroke kockázata. A stroke jelenlegi gazdasági terhe óriási, az Európai Unió (EU) összes egészségügyi kiadásának 2-3%-át teszi ki.

A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, a stroke egyik legjelentősebb, kezelhető kockázati tényezője. Jellemzője, hogy a szív pitvarainak ritmusos, koordinált működése megszűnik, a megfelelő erősségű összehúzódások hiányában a vér nem tud teljesen kiürülni a pitvarokból. A pangó vér hajlamos a rögösödésre, a pitvarfibrilláló betegek szívpitvarában kialakuló vérrög (trombus) pedig a kamrán át a főütőérbe kerül, onnan pedig az ütőerekbe, ahol elakadva érelzáródást (embólia) okoz.

Az agyi erekben elakadó vérrög vértelen (iszkémiás) stroke-ot okoz. Pitvarfibrilláló betegeknél a stroke kockázata ötször magasabb, mint az átlagnépességben. Ha pitvarfibrilláció is fennáll, a stroke miatti halál előfordulása közel kétszer magasabb férfiaknál és háromszor magasabb nőknél, mint nem-pitvarfibrilláló betegek esetén. A pitvarfibrillációhoz társuló stroke súlyosabb, jelentősebb rokkantságot okoz és rosszabb a kimenetele, mint a pitvarfibrilláció nélküli stroke esetében, az egy éven belüli halál valószínűsége 50%.

A jelenlegi kezelés olyan gyógyszerek(K vitamin antagonisták) használatára épül, melyeknek korlátai és nehézségei jól ismertek (étel- és gyógyszerkölcsönhatások, rendszeres laboratóriumi ellenőrzés szükségessége), emiatt a stroke megelőzés sokszor elégtelen. Mivel Európa népessége idősödik és a pitvarfibrillációra hajlamosító betegségek (pl. szívroham) túlélése javul, egyre nagyobb lesz azon idős betegek száma, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Előrejelzések szerint az EU-ban az új stroke esetek száma a 2000-ben észlelt évi 1,1 millióról 2025-re várhatóan 1,5 millióra, a pitvarfibrilláló betegek száma pedig 2050-re kb. 2,5-szörösére nő. Sürgős intézkedések szükségesek a stroke drámaian növekvő klinikai, gazdasági és társadalmi terheinek, illetve az egyénre, a gondozókra és a családokra gyakorolt negatív hatásainak megoldására. Ennek első lépése lehet a pitvarfibrillációban szenvedő betegekkel való kiemelt foglalkozás.

Az Akció a stroke megelőzéséért egy európai egészségügyi szakemberekből (kardiológusok, neurológusok, alapellátásban dolgozó orvosok) valamint a javaslatokat támogató egyénekből és társaságokból (betegképviselők, döntéshozók, egészségügyi gazdasági szakemberek) álló csoport. Célja a pitvarfibrilláció jobb és korábbi felismérésének és gondozásának biztosítása, valamint a pitvarfibrillációhoz társuló stroke megelőzéséhez szükséges hatékonyabb intézkedések és kezelések bevezetése. Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, a Magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Stroke Társaság és a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság támogatásával. Az Akció a stroke megelőzéséért-mozgalmat a Bayer Hungária Kft. támogatja.

Mi a GARFIELD? ? A mozaikszó egy nemzetközi regisztert takar, melynek célja az újonnan diagnosztizált pitvarfibrilláló betegek valós kezelési módjainak felmérése. Ennek során követik a stroke előfordulási arányát, a vérzéses szövődményeket, és a terápiahűséget. A hagyományos K vitamin antagonista véralvadásgátló kezelés esetén azt is megfigyelik, hogy a betegek mennyi ideig vannak a megfelelő kezelési tartományban, illetve milyen gyakran kell dózist módosítani.

A regiszterben 50 ország 55 ezer betegének adatait rögzítik kétéves utánkövetéssel. A kezdeményezéshez a közelmúltban Magyarország is csatlakozott számos vizsgálóhellyel. Az első eredmények szerint véralvadásgátló kezelést az arra szorulók 30-36% nem kap. A hagyományos alvadásgátló kezelésben részesülőknek csupán 43%-ánál volt megfelelő az alkalmazott gyógyszer hatása, ez pedig bizonyítottan kedvezőtlenebb kimenetellel jár stroke előfordulás és halálozás szempontjából.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Stroke Nap az Allee-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!