ZETApress

hírportál

Szárnyalás a könyvesboltban

Megjelent a Szárnyak és paták című mesekönyv a cukorbeteg gyermekekért és a toleranciáért. A könyvet és a belőle készült színdarabot délelőtt mutatták be az Allee Bevásárlóközpont Libri Könyváruházban. Európában is egyedülálló az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezése: neves művészekkel együtt egy olyan mesekönyvet jelentetett meg, amelynek egyik szereplője egy cukorbeteg kisfiú.

A Szárnyak és paták ? amelyet Finy Petra írt és Herbszt László grafikus illusztrált ? érthetőbbé teszi, mit jelent a gyermekkori diabétesz és segíti az előítéletek lebontását. A könyv szomorú aktualitását az adja, hogy a cukorbeteg gyerekek száma világszerte nő. A mesekönyvet az alapítvány egy kulturális eseménysorozat keretében mutatja be. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mesekönyvet jelentetett meg a Libri gyerekkönyvekkel foglalkozó részlegével, a Kolibri Kiadóval közösen, Szárnyak és paták címmel, öt éven felüli gyerekeknek.

A könyvvel ? amelynek támogatója a Bosch és a 77 Elektronika Kft. ? az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség sajnos egyre több kisgyermeket érint. A mese célja a tévhitek eloszlatása, a diszkrimináció csökkentése, valamint az elfogadás a másság és önmagunk iránt. A mesekönyvet az alapítvány egy kulturális eseménysorozat keretében mutatja be: ma a Könyváruházban jelen volt mások mellett Wolf Kati énekesnő, Szellő István, az RTL Klub híradójának műsorvezetője, Vekerdy Tamás pszichológus és Madácsy László elismert gyermek-diabetológus professzor. A történetből Mundruczó Kornél Proton Színháza egy interaktív gyerekdarabot vitt színre Rába Roland rendezésében.

A fotók Erdőházi Áron felvételei. Az eseményen az alapítvány ingyenes vércukormérést is tartott. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 21-én, vasárnap Finy Petra, Pokorny Lia színésznő és Erős Antónia, az alapítvány alapítója együttes felolvasást tartanak a könyvből, valamint az alapítvány szintén szervez ingyenes vércukormérést. A mesekönyvhöz kapcsolódóan a Blup! babzsákfoteleket gyártó stúdió egy speciális, szárnyas kollekcióval jelentkezett, amely szintén a kulturális eseménysorozaton mutatkozott be. A vásárlók minden fotel árából 20%-kal az alapítványt támogatják.

A Szárnyak és paták című könyv főszereplője Pego a pegaurfiú, aki meg akar tanulni repülni, azaz a történet nem a cukorbetegségről szól, de egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait. A fantasztikus feltaláló kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről, amolyan kissrácos dolgokról van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes részei mindennapjainak, ráadásul ő segít találmányával Pegónak.

A cukorbeteg gyerekek száma világszerte rohamosan növekszik: a Diabetes Care legfrisebb tanulmánya szerint Magyarországon az elmúlt húsz évben megduplázódott a gyermekkori diabétesz gyakorisága. Magyarországon amikor egy cukorbeteg gyerek óvodába kerülne, sok a bizonytalanság, előítélet és félelem, ráadásul nincs egyértelmű törvényi szabályozás sem. Számos esetben megtörténik, hogy elutasítják a cukorbeteg gyerekek óvodai felvételét. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány évek óta különféle eszközökkel küzd a tabuk lebontásáért és próbál segítséget nyújtani a diabétesszel élő gyermekek szüleinek és a nevelési intézményeknek is.

Sok segítő mesekönyvet írtam már, de ez most különösen közel áll a szívemhez. Reménykedem benne, hogy a történetemmel sikerül eloszlatni a cukorbetegséggel kapcsolatos félelmeket és tévhiteket ? mondta Finy Petra író. ? A cukorbetegség nem a szárnyalásról szól, inkább valamiféle szárnyszegettségről ? legalábbis egy átlagos felnőtt szemében. Egy gyerek soha nem érzi magát ?szárnyszegettnek? csak akkor, ha mások ezt éreztetik vele, mint ahogyan egy gyerek nem lát különbséget cukorbeteg és nem cukorbeteg között ? tette hozzá Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ? amelyet Erős Antónia hozott létre ? Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. 2005 óta több tízezer emberhez ért el vércukorszint-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel. Az alapítvány számos programja közül a legfontosabbak: Csepp-pont Patikahét, Egyszer Élünk Körút, Magyarország Cukormentes Tortája, Egy Csepp Világnap.

Erős Antónia Magyarország legnagyobb nézettségű kereskedelmi televíziós csatornájának szerkesztő-riportere, a Híradó műsorvezetője. 1995 óta 1-es típusú cukorbeteg. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt 2005-ben hozta létre és azóta is részt vesz az alapítványt érintő minden fontos döntés meghozatalában, a szervezet napi munkájában. A mesekönyv kiadása különösen szívügye, nem csak azért, mert a cukorbeteg gyermekek száma világszerte növekszik, hanem mert maga is két kisgyermek édesanyja.

Szóljon hozzá!