ZETApress

hírportál

Tízéves K&H Gyógyvarázs

kh-gyogyvarazsMegint indul a pályázat a gyermek-egészségügyi intézmények számára. Közel 800 beérkezett pályázat, 245 támogatott intézmény, 451 millió forint támogatás, 150 szórakoztató gyerekprogram és 23 ezer könyv- és játékadomány ? ezek a K&H Gyógyvarázs elmúlt kilenc évének fő mutatószámai. Most újra lehet pályázni eszközökre és berendezésekre, intézményenként maximum négymillió forint, összesen húszmillió forintértékben.

Az idei évben kiemelt, de nem kizárólagos figyelemben részesülnek a halmozottan sérült gyermekek kezelésével foglalkozó, illetve a gyermekfogászati ellátást nyújtó intézmények. A jubileum alkalmából a K&H Csoport ötmillió forintos különdíjat is felajánl. ? A K&H Csoport társadalmi felelősségvállalásának szerves részeként immár egy évtizede kiemelt figyelemmel kezeli a gyermekegészségügyet, így kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. Most tizedik alkalommal hirdetjük meg a K&H Gyógyvarázs-program országos pályázatát, amelyre az OEP által finanszírozott gyermek-egészségügyi intézmények és mentőállomások pályázhatnak, gyermekgyógyászati, mentési eszközökért, felszerelésekért és berendezésekért, intézményenként bruttó négymillió forint értékben. Az összességében húszmillió forintos támogatási keretösszeget 5-10 intézmény kapja. A 2013-as pályázati évben a halmozottan sérült gyermekeket ellátó és segítő, valamint gyermekfogászati ellátást nyújtó intézmények pályázatai részesülnek kiemelt figyelemben az elbírálás során ? mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Programunkat az elmúlt évek során folyamatosan bővítettük; az országos pályázat mellett egyre több forrásból igyekeztünk támogatást gyűjteni és felajánlásokat tenni, hogy minél több intézményt juttassunk műszerbeszerzési lehetőséghez, így azok pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni okos döntéseiket. Az elmúlt 9 évben 119 kórház és 126 mentőszolgálat munkáját támogattuk műszerekkel és berendezésekkel, több mint 451 millió forint értékben. Szórakoztató programjaink révén a 9 év alatt csaknem 150 alkalommal loptunk derűt a beteg gyerekek életébe, és több mint 23 ezer mesekönyvet és játékot gyűjtöttük össze számukra ? fűzte hozzá Nóra.

gyogyvarazs1A jubileum alkalmából a K&H további ötmillió forint értékű különdíjat is felajánlott, aminek felhasználásáról és odaítéléséről a K&H gyógyvarázs zsűrije a közeljövőben dönt majd. Olyan felhasználási területeket keresnek, ahol ez az összeg valóban hathatós segítséget jelent majd, és hozzájárul egy jelentős probléma megoldásához, további okos döntések meghozatalához.

Az idei évben kiemelt figyelemmel kezeljük a halmozottan sérült gyermekeket ellátó és segítő intézményeket. Sokan nem gondolnak bele, hogy milyen nehéz egy halmozottan sérült gyermekkel a mindennapi élet. Ezek a gyerekek speciális segítséget igényelnek szükségleteik kielégítéshez, egészségük megőrzéséhez, a környezetükkel való megfelelő viszony kialakításához, a társas életbe való beilleszkedésükhöz. Külföldön ezen gyermekek ellátása és fejlesztése évtizedek óta megoldott, itthon a rendszer most van kialakulóban. Az őket ellátó, foglalkoztató, gondozó intézményeknek minden segítségre szükségük van a továbblépéshez ? mondta Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) főigazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

A K&H gyógyvarázs pályázat másik kiemelt területe idén a gyermekfogászat. Ennek jelentőségét hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig a tejfogak korai megfigyelése és rendbetétele, majd a későbbi fogszabályzás előre meghatározzák a maradandó fogak állapotát, egészségét. Ezek révén számos későbbi fogászati probléma, beszédfejlődési zavar előzhető meg ? zárta szavait Mészner főigazgató-főorvosnő.

Magyarországon mintegy hatszázezer fogyatékos ember él. Közülük a legkiszolgáltatottabbak és a legnagyobb támogatottsági szükséglettel a halmozottan fogyatékos emberek rendelkeznek. A fogyatékos emberek életminőségének alakulása számunkra a magyar társadalom érettségének tükörképe. Amíg egy társadalom nem tudja elfogadni és megbecsülni azt, hogy attól egész, ha az egyének különbségeit befogadja, addig nem értük el álmunkat, és van min dolgoznunk ? mondta el a délelőtti sajtótájékoztatón Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője a Lónyai utcai új Székházukban.

gyogyvarazs2További információ a pályázattal kapcsolatban: a részletes pályázati kiírást és a hozzá kapcsolódó dokumentumok ezen a linken érhetők el, illetve bekérhetők a gyogyvarazs@well.hu e-mail címről. A pályázatok beérkezésének határideje 2013. május 31-e, péntek 16 óra. A K&H Gyógyvarázs országos pályázatának hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyerekek a kórházban | ZETApress

Szóljon hozzá!