ZETApress

hírportál

Országos diákverseny Szegeden

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) legnépesebb szekcióját, a humán tudományokét április 16-a és 18-a között Szegeden rendezi meg az Országos Tudományos Diákköri Tanács. A rendező intézmény az SZTE Bölcsészettudományi Kara. A konferencia az intézményi diákköri felolvasó ülések legjobb, ott a zsűri által a XXIX. OTDK-ra javasolt dolgozatainak bemutatására és értékelésére szolgál ? tudatta Sajtószolgálatuk.

A hazai bölcsészszakmát megmozgató rendezvény munkájában 870 opponens értékelte a dolgozatokat. Az ő pontszámaik alapján a beérkezett 423 pályamunkából több mint négyszázat olvasnak fel a konferencián. A döntőbe jutott dolgozatok 38, különböző tudományterületenként megállapított zsűri-bizottság előtt méretnek össze. A zsűri munkájában 6 akadémikus, 26 akadémiai doktor és 4 határon túli professzor is részt vesz. A szegedi bölcsészkar hallgatói is tevékenyek a szervezésben: a zsűrik munkáját titkárként például doktoranduszok segítik.

A hazai egyetemek közül az ELTE képviselteti magát a legmagasabb hallgatói létszámmal, 108 diákkal. A Szegedi Tudományegyetem 79 diákja vesz részt a konferencián. A Debreceni Tudományegyetemről 49, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről 41, az egri Eszterházy Károly Főiskoláról 39, a Pécsi Tudományegyetemről pedig 38 hallgató érkezik. Mindezen kívül több más magyar egyetem és főiskola hallgatói lesznek jelen, és a határon túlról is érkeznek diákok.

Az április 16-i megnyitón Kulcsár Szabó Ernő akadémikus tart plenáris előadást a bölcsésztudományok állapotáról. Már az első napon megkezdődnek, majd a második nap estéjéig tartanak a tagozatok szekcióülései. A szervezők a kikapcsolódásra is lehetőséget biztosítanak: színházi előadás, kisvasutas városnézés, JATE-buli valamint a Radnóti emlékév kapcsán a költő egyetemi éveiről szóló emlékkiállítás megnyitója várja az érdeklődőket az Egyetemi Könyvtárban. A konferencia eredményhirdetését április 18-én délelőtt 11 órától rendezik meg a bölcsészkar épületében.

A konferencia védnökei Szabó Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged polgármestere, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Dékány Imre akadémikus, az MTA Szegedi Területi Bizottság elnöke és Csernus Sándor, a házigazda kar dékánja.

A konferencia felelőse a Humán Tudományi Szekció ügyvezető elnökeként Anderle Ádám egyetemi tanár, ügyvezető titkára Vajda Zoltán egyetemi docens, dékán-helyettes, hallgatói képviselő Polgár Zsuzsanna, a szegedi bölcsészkar hallgatói önkormányzatának elnöke. A szervező iroda vezetője Révész Éva. A rendezvénnyel kapcsolatban további tájékoztatást a 06/30-283-7267 mobilszámon, vagy e-mailen Turi Tímeától kérhetnek.

Parkinson Világnap Szegeden

A Parkinson-kórban érintett családok részére szerveznek programokat Szegeden a Parkinson Világnap alkalmából április 18-án, szombaton a Csongrád Megyei Közgyűlés Rákóczi téri épületének földszintjén. A délelőtti program keretében alkalom nyílik két párhuzamos szekcióban külön a szakemberek és a betegek, valamint a szakemberek és a hozzátartozók eszmecseréjére. A részvétel ingyenes.

Szóljon hozzá!