ZETApress

hírportál

Pécsi képalkotás

Daganatos gyermekek kezelését is segítheti az új sugárterápiás berendezés. Csúcstechnológiát adnak át ma délben a pécsi egyetemen ? tudtuk meg Ollé Ágnestől.

A legkorszerűbb sugárterápiás kezelési lehetőségeket integráló berendezés segítheti a daganatos betegek gyógyulását a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében. A készülék klinikai használatát folyamatosan vezetik be júniustól az egyre bonyolultabb besugárzások felé haladva. A Novalis Tx? berendezés az egész test területén alkalmas nagy precizitású sugárterápiás és sugársebészeti kezelések elvégzésére, az eddigieknél lényegesen rövidebb kezelési idők mellett.

A Novalis Tx? számos olyan technológiai újdonsággal rendelkezik, melyekkel a bonyolult, korábban csak nehezen kivitelezhető sugárkezelések válnak elvégezhetővé, illetve a kezelések időtartama több hétről akár néhány napra rövidülhet. Az új sugárterápiás berendezés képes rendkívül pontos kezelések kivitelezésére, mely bizonyos betegségekben előnyt nyújthat a korábbi technikákhoz képest.

A berendezés újdonságai közé tartozik, hogy egy kisebb méretű computer tomográf készülékkel építették egybe, melynek segítségével a kezelések előtt vagy akár közben is pontosan meghatározható a daganat elhelyezkedése és aktuális mérete. Egy másik képalkotó rendszer és robotikus pozícionáló eszköz a gammakés kezelésekkel egyenértékű sugársebészeti eljárások elvégzését is lehetővé teszi.

Az új berendezés által alkalmazott besugárzási technika sok szempontból fejlettebb a korábban alkalmazott eljárásokhoz képest. Például a RapidArc? technikával képesek leszünk az érintett daganatos célterületek ellátására úgy, hogy még kevesebb mellékhatást okozzunk. Éppen e miatt segíthet a Novalis TX a gyermekekben előforduló tumorok kezelésében, hiszen ott a sugárkezelés okozta kellemetlenségekkel sokáig kell a kis pácienseknek együtt élniük ? mondta el Mangel László, a Pécsi Onkoterápiás Intézet vezetője.

Az Novalis TX készüléken a kezelések megkezdése június közepétől várható, az új sugárterápiás eljárások bevezetése innentől fokozatosan történhet, és akár 1 év is eltelhet mire a készülék teljes üzemmódban, a rendszer valamennyi funkcióját kiaknázva működhet. A fejlesztés komolyan segíti majd a régió betegeinek az ellátását, kiegészíti az eddigi kezelési lehetőségeket és ezáltal Pécsett is korszerű egyetemi szintű onkológiai centrum alakulhat ki.

Szóljon hozzá!