ZETApress

hírportál

Hipertónia Világnap

2005 óta minden év május 17-e a magas-vérnyomásbetegség elleni küzdelem világnapja. A Világnap központi eseményeként a Magyar Hypertonia Társaság közreműködésével ingyenes szűrővizsgálatokra kerül sor május 17-én, 10 órától a Duna Plaza előtti szűrőkamionban ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

Az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény a Nemzetközi Hipertónia Társaság (World Hypertension League) kezdeményezése, ahol az egészségtudatosság, az öngondoskodás, az otthoni vérnyomásmérés kerül a középpontba. Célja a magas-vérnyomásbetegséggel kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztése annak érdekében, hogy minden országban, mind hatékonyabban küzdjenek a néma gyilkosként emlegetett betegség ellen. A nemzetközi világnaphoz az idei évben is csatlakozik a Magyar Hypertonia Társaság az Éljen 140/90 alatt! ? mozgalommal.

A magas-vérnyomásbetegség a Magyarországon leggyakrabban előforduló népbetegség, megközelítőleg hárommillió ember érintett, ezért számos esetben epidemiológiai járványról beszélnek, amikor erről a betegségről esik szó. A hipertónia tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett, a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van.

A betegség gyakran nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is folytatódhat például az érrendszer károsodása, anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne. Bár a magas vérnyomás felismerése egy egyszerű, és szinte bárhol elvégezhető vizsgálattal (vérnyomásméréssel) megoldható, mégis sokaknál csak későn, már a szövődmények jelentkezésekor ismerik fel a problémát.

Ezért kiemelten fontos az öngondoskodás, annak részeként az otthoni vérnyomásmérés, hiszen a többször mért, 140/90 Hgmm-es értéket meghaladó vérnyomás figyelmeztető jel, amely észlelésekor mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy időben felismerhető legyen a betegség, és elkerülhetőek legyenek az olyan súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, a szélütés vagy a vesebetegség.

Nem véletlen tehát, hogy az idei világnap szlogenje is az otthoni vérnyomásmérés fontosságát helyezi a középpontba: Ismerd meg vérnyomásod, és tartsd célérték alatt! (Know Your Numbers and Target Your Blood Pressure). Ugyanis mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy egyrészt elkerüljük, másrészt időben felismerjük, harmadrészt pedig a szövődmények elkerülésre érdekében a kezelőorvosunkkal együttműködve, megfelelően kezeljük a betegségünket.

A vérnyomásmérés jelentősége kettős

Kulcsszerepe van a felismerésben, azaz a magas-vérnyomásbetegség diagnózisának felállításában. Érdemes minden, nagyobb kockázattal rendelkező személynek rendszeresen, ha lehetősége van rá, akkor otthon is megmérni, vagy megméretni a vérnyomását. Rizikócsoportba tartozók az elhízottak, dohányozók, akiknek már ismert szív- és érrendszeri problémájuk van, vagy azok, akiknek a családjában már előfordult magas-vérnyomásbetegség. Ugyanakkor minden felnőttnek, rizikócsoporton kívül is érdemes évente ellenőriztetnie vérnyomását, hiszen a hipertónia kezdetben tünetek nélkül jelentkezik és károsítja az ereket!

A már felismerésre került beteg esetében az otthoni vérnyomásmérés az orvos-beteg együttműködés fontos eszköze, hiszen az otthon mért értékek pontosabb képet adnak a kezelőorvos számára a terápia sikerességéről, mint a rendelőben, egyszer mért érték, hiszen otthon rendszeresen, több alkalommal meg tudjuk mérni vérnyomásunkat, és fel tudjuk jegyezni azt a vérnyomásnaplóba, amelyet meg tudunk mutatni a kezelőorvosunknak a kontrollvizsgálat alkalmával.

A Magyar Hypertonia Társaság a már 6 éves múlttal rendelkező Éljen 140/90 alatt! ? mozgalommal csatlakozik a Hipertónia Világnap eseményeihez, és május 17-én, kedden 10 órától, a Duna Plaza előtti szűrőkamionban várja az érdeklődőket az öngondoskodás, vérnyomásmérés jegyében. Természetesen itt nem csak a vérnyomás megmérésére lesz lehetőség, hanem számos egyéb, a szív- és érrendszeri állapotra vonatkozó vizsgálat is elérhető lesz.

A Hipertónia Világnap eseményeihez csatlakozóan a Magyar Hypertonia Társaság orvosok és szakdolgozók számára meghirdeti akkreditált továbbképző előadássorozatát. Az előadássorozat célja a magas-vérnyomásbetegséggel kapcsolatos legújabb tudományos eredmények ismertetése a szélesebb körű szakmai közönség számára. Az előadások felölelik a magas-vérnyomásbetegség okaival, diagnózisával, szövődményeivel, valamint a kezelési lehetőségeivel kapcsolatos legújabb ismereteket. Az előadássorozatok előre meghatározott tematika szerint az országban működő hipertónia ellátóhelyekhez kapcsolódóan helyi és a Magyar Hypertonia Társaság szakemberek részvételével fog megvalósulni.

Az otthoni vérnyomásmérés szabályai

Győződjön meg róla, hogy a mandzsetta megfelelő méretű ? mielőtt vérnyomásmérő készüléket vesz, mérje meg felkarja kerületét, és válassza a megfelelő méretet. Legyen nyugodt ? ne igyon koffeines üdítőt vagy kávét, ne végezzen megerőltető fizikai tevékenységet a mérést megelőző 30 percben!

Üljön a megfelelő testtartásban ? a vérnyomásmérés során egyenes háttal üljön, támassza hátát a szék támlájának. Ne keresztezze végtagjait. Tartsa lábát egyenes tartásban a padlón, a karját fektesse egy kemény felületre oly módon, hogy felkarja a szív magasságában helyezkedjen el.

Mindig több mérést végezzen ? ahányszor méri a vérnyomását, mindig végezzen el két vagy három mérést egy percnyi különbséggel, és jegyezzen fel minden eredményt. Mindig ugyanakkor mérjen ? mivel a vérnyomás folyamatosan változik fontos, hogy vérnyomását mindig azonos időpontban mérje meg. A javasolt időpontok: reggel, rögtön a felkelés után, majd este érdemes megismételni. Mindig írja fel a kapott eredményt!

Szóljon hozzá!