ZETApress

hírportál

Szülinap a pszichiátrián

A pszichiátriai betegek is szerethető emberek ? derült ki Szarvas István írásából, aki kedves meghívásnak tehetett eleget a közelmúltban. Kappéter István nemzetközi hírű pszichiáter főorvos, gyógypedagógus hívta meg munkahelyére, ahol munkatársai, más intézményben lévő orvoskollégái, családtagjai és hálás betegei köszöntötték 80. születésnapján.

Köszöntőjében az intézet igazgatója elmondta, hogy hálásak azért a húsz évért, amit a főorvos eltöltött körükben és felvirágoztatta az intézményt, szerethetővé és barátságossá tette. Annak a reményének adott hitet, hogy ezt újabb húsz év követi, ezután az intézet főnövére virágcsokorral köszöntötte az ünnepeltet. Majd ünnepi műsor következett, amelyet betegek művészeti csoportja adott elő. A tízfős csoportból hatan dupla produkcióra vállalkoztak: gyönyörű magyarsággal József Attila és Szabó Lőrinc verseket mondtak, majd magyar nótákat énekeltek. Ezután a beteg önkormányzat elnöke ? aki amatőr festőművész ? a betegek apjának nevezte a főorvost.

Kappéter István megköszönte a kedves szavakat, majd a következőket mondta: A Tápiógyörgyei Pszichiátriai Betegek Otthona nagy múltú, patinás intézmény Dél-Pest megyében, a Pest Megyei Önkormányzat fenntartásában. Nemrégiben, 2006 ünnepeltük 50. évfordulónkat. 1956 óta fogadunk szociális ellátást igénylőket a Györgyey-család kastélyában.

Az épület csodálatos természeti környezetben, a település centrumában, 800 hektáros, parkosított területen helyezkedik el. A kastély a falu idegenforgalmi nevezetessége. Az ősfás parkot és a tavakat az intézmény gondozza. Ennek a gyönyörű parknak is köszönhető, hogy 2007-ben a település elnyerte a Virágos település-címet. Az úgynevezett nagy kastély és kis kastély épülete mellett a fenntartó megyei önkormányzat létrehozott egy új épületszárnyat és egy lakóotthont is az intézmény területén.

Jelenleg az otthon 250 férőhelyen végzi Pest megye pszichiátriai betegeinek ellátását. Az intézményben élők számottevő pszichiátriai kezelést nem igényelnek, nem veszélyeztető állapotúak, mindennapi életvitelük megszervezésében szükséges azonban számukra az intézmény segítsége. Jó kapcsolatot építettünk ki a településsel, szervesen részt veszünk a falu életében, kulturális programjaiban.

A szociális otthon szakmai programja korszerű, gondozási tevékenységünk színvonalas. Életünkben nagy hangsúlyt kap a munkaterápia. Három foglalkoztató épületben végeznek munkát azok az ellátottak, akik képességeik alapján munkaviszonyban foglalkoztathatóak. Számos lehetőséget kínálunk a művészeti terápiákra is. Egyéni és csoportos művészeti tevékenységeink országszerte ismertek. Kulturális rendezvények állandó résztvevői, díjak nyertesei ápoltjaik. Legfontosabb saját rendezvényük az évenként megszervezett regionális szintű Ki mit tud? és az intézményben élő amatőr alkotóművészek helyi kiállítása.

Egy-egy művészeti ágban néhányan eljutottak a professzionalizmusig. Verses köteteket jelentetünk meg, önálló és csoportos kiállításokon veszünk részt. Évek óta nagyon népszerű az ellátottak körében az általuk szerkesztett, negyedévente megjelenő Intézményi Hírmondó.

Az intézmény szakmai erőssége a munka, az önkiteljesedés a tevékeny élet biztosítása mellett, hogy nagy figyelmet fordítunk az ellátottak jogainak érvényesülésére. Támogatjuk az ellátottak öntevékeny csoportjait, ellátotti önkormányzat működik az otthonban, akikkel az intézmény vezetése partneri kapcsolatban együttműködik. A dolgozók ellátott-jogi képzése rendszeres.

Azért hívtalak ide benneteket, mert szeretném, ha minél többen látnátok, hogy a pszichiátriai Otthonban ahol 1991 óta örömmel tevékenykedem, sikerült a sok nehézség ellenére-sokunknak ? nem könnyű munkával ? viszonylag emberi körülményeket teremteni. Látható, hogy a pszichiátriai betegek is szerethető, esetleg furcsán, de gondolkodó és érző emberek a Budapesttől nyolcvan kilométerre lévő Tápiógyörgye község pedig tiszteletre méltó hely ? fejezte be mondandóját Kappéter István.

A betegönkormányzat választása hogyan történik? ? kérdeztük a főorvos urat.

A legnagyobb demokráciával kisebb közösségek választanak, majd azok vezetői tovább választanak, akiket egyenrangú tárgyaló partnernek fogadunk el.

Jól halottam, hogy van az intézetnek ars poétikája?

Inkább alapelveknek nevezném, melyekből fél tucat van. Mindenki rájöhet arra, hogy a legnagyobb elfogultságokkal is lehet szakítani. Sok ügyetlenség, szűk látókörű cselekvés, hiba és bűn után is, ha valaki felismeri azok káros voltát, élhet hasznosan, boldogan. A bűnösöket és a büntetlen károkozóembereket is konstruktív agresszióval, szeretettel, gyűlölet nélkül, de hatékonyan rá kell szorítani, hogy hasznosabban és boldogabban éljenek.

A XIX. században megismert szorongásos kórképek csak általános vérkeringési zavart túlélt agyi károsodottaknál alakulnak ki-ma sok az ilyen. A rosszul nevelt ép agyú ember nehéz helyzetben anomáliás. Szorongató helyzetben az egészséges ember óvatos, de tettre kész. A tönkre menő földi világon csak akkor élhetnek még emberek néhány évezredig boldogan, ha mindenki, aki képes arra, dolgozik, és mindenki tartózkodik a felesleges pazarlástól.

Mi magyarok tiszteljük a beilleszkedésre törekvést, és szeretjük a lázadást. Egymás megvetésén és gyűlöletén túl kell jutnunk, ha életben akarunk maradni. Minden nemzetiséghez, társadalmi osztályhoz tartozók, különböző okból betegek, kivetettek, megvetettek, különböző generáció tagjai békésen egymás mellett kell éljünk.

Van még esetleg valami, amit még szívesen megosztanál olvasóinkkal?

Igen. Te is tudod, hogy egy évtizede Alzheimer kórban szenvedek. Kérem az olvasóitokat, hogy minden olyan ismerősének, aki önmagánál, vagy hozzátartozójánál, gondolkodási zavart észlel, keresse meg a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnökét, Himmer Évát a (06-1) 355-5162 és a +36-30-281-9139 telefonszámon, ahol csoportos beszélgetéseket szervezünk arról, hogy mi a sürgős teendő ilyen esetben. Aki ilyen okból saját családjával együtt külön megbeszélést igényel, annak javasolják, hogy keressenek meg engem e-mailcímemen!

Szóljon hozzá!