ZETApress

hírportál

Segítség az emlőrákos nőknek

Pozitív uniós ajánlás született az emlőrák kezelésére. Az EU Gyógyszerek Emberi Felhasználását Vizsgáló Bizottsága (CHMP) pozitív ajánlást adott az érújdonképződést-gátló célzott, biológiai terápia capecitabine-nel kombinált alkalmazására az áttétes emlőrák első vonalbeli kezelésében.

Ezzel új terápiás lehetőséghez juthatnak az érintett európai nőbetegek. Az Európai Unió Gyógyszerek Emberi Felhasználását Vizsgáló Bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use/ CHMP) pozitívan ítélte meg a bevacizumab emlőrákban történő alkalmazásának kiterjesztését ? tudtuk meg a minapi tájékoztatón.

A most napvilágot látott hivatalos állásfoglalás szerint a célzott terápiás hatóanyag capecitabine-nel kombinált alkalmazását azoknál az áttétes emlőrákban szenvedő hölgyeknél javasolják első vonalbeli kezelésre, akiknél más kemoterápiás kezelési lehetőségek ? mint a taxánok és az anthracyclinek ? nem bizonyultak megfelelőnek. Ugyanezen betegségnél a bevacizumab-ot jelenleg paclitaxel-lel kombinálva alkalmazzák, így az ajánlás tükrében immár két különféle ?hagyományos? onkológiai gyógyszerrel is kombinálható lehet az érújdonképződést-gátló molekula.

A mostani döntés alapjául szolgáló RIBBON 1 tanulmány eredményei megmutatták, hogy a bevacizumab-capecitabine kombinációt alkalmazva jelentősen növekedett a betegség rosszabbodásáig eltelő idő összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik csak capecitabine terápiát kaptak.

A jelenlegi EU törzskönyv a metasztatikus emlőrák kezelésében alkalmazott célzott biológiai terápia paclitaxel kombinációban történő alkalmazását teszi lehetővé, azonban a taxán-alapú terápia nem mindenkinek megfelelő. A RIBBON 1 vizsgálat bebizonyította, hogy az érújdonképződést-gátló kezelés capecitabine-nel történő kombinációjával ezen nőbetegek új, első vonalbeli kezelési lehetőséghez juthatnak. Az Európai Bizottság végső döntése az év hátralévő részében várható. Jelenleg a bevacizumab az egyetlen érújdonképződést gátló terápia Európában, amelyet a HER2-negatív áttétes emlőrák kezelésére alkalmaznak.

A pozitív döntést megalapozó RIBBON 1 tanulmány eredményei hatékonyan támasztják alá a most napvilágot látott döntést, hiszen: 45 százalékkal nőtt a betegség rosszabbodása nélküli túlélés a csak kapecitabinnal kezelt betegekhez képest; a betegség rosszabbodása nélkül eltelt időszak átlaga 8,6 hónap volt, szemben a csak kapecitabinnal kezelt betegeknél mért 5,7 hónappal (medián érték!); a vizsgálatban résztvevő nőbetegek 35,4 százaléka tapasztalta a tumor jelentős zsugorodását, miközben a csak kapecitabinnal kezelt betegeknél ugyanez az arány 23,6% volt (medián érték).

Az elmúlt időszakban klinikai vizsgálatok adatai alapján kétféle kombinációban is megerősítették, illetve engedélyezték az érképződést gátló terápia első vonalbeli alkalmazását az áttétes mellrákban szenvedő hölgyeknél. Az Európai Bizottság támogató döntéseinek köszönhetően számos európai országban bővülhet a HER2 negatív emlőrákos betegek egy csoportja számára a választható terápiák köre, így lehetőség lesz a beteg számára legmegfelelőbb terápia kiválasztására.

Egyedi hatásmechanizmus ? célzott terápia

A kemoterápia nemcsak a daganatos osztódó sejtekre hat, hanem a szervezet egyéb gyorsan osztódó sejtjeit is károsítja. Ezzel szemben a célzott biológia terápiák csak a daganatos sejteken fejtik ki hatásukat. Az érképződést gátló célzott kezelés döntően a daganatok érellátását gátolja és így csökkenti a daganat méretét, biztosítva a betegség rosszabbodásáig eltelt időszak meghosszabbítását illetve egyes daganatoknál a hosszabb teljes túlélést.

Érképződés gátlás

A daganatos elváltozások kifejlődése során az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. A daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (körülbelül egy színes gombostűfejnyi méretet), már fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési anyagokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra készteti, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását.

A környező erek felszínén lévő antennák vagy más néven receptorok fogják be a daganat által termelt faktorok jeleit, melynek hatására az erek oldalágakat képeznek. A daganat érellátásának megszüntetésével a daganat tápanyag hiányában ?éhezik? majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll. Az érképződést gátló kezelés egy korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Az elsőként kifejlesztett és jelenleg is a legtöbb daganattípusban hatékonyságot mutató célzott biológiai kezelés hazánkban is hozzáférhető.

Szóljon hozzá!