ZETApress

hírportál

Füstmentesen, egészségesen

A mai Dohányfüst-mentes Nap alkalmából a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért és Légúti Betegek Országos Egyesülete közös közleményt adott ki. A legutóbbi Euró-barométer felmérés májusi adatai szerint jelenleg is szinte mindennapos probléma, hogy a munkavállalóknak dohányfüsttel szennyezett levegőjű helyen kell dolgozniuk.

Az Európai Unióban a zárt épületen belül dolgozók 24%-a van kitéve a környezeti dohányfüst-ártalomnak, a munkavállalók 5%-a pedig minden nap több mint 5 órán keresztül kénytelen dohányfüstös környezetben dolgozni. A passzív dohányzás egyáltalán nem tekinthető veszélytelennek, hiszen tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a nem-dohányzók élettartamát csökkentik azok a súlyos egészségügyi károsodások, amelyeket a környezeti dohányfüst belégzése okoz.

Magyarország mind a nőknél, mind a férfiaknál vezeti a 65 évesnél fiatalabbak koszorúér-betegség miatti halálozási listáját. A teljes zárt közterületi tilalmat előíró ?dohányfüst-mentes törvénnyel? nemcsak az ott dolgozók, hanem a vendégek, a látogatók egészségét is védenénk, és már a bevezetést követő első évben akár 15-20%-kal csökkenthető lenne a szívinfarktus miatt kórházi beutalások száma.

Magyarországon évente közel 30 ezer ember hal meg valamilyen dohányzás következtében kialakul betegség miatt, közülük 2300-3500 személy mások cigarettafüstjének belélegzése miatt veszíti életét. A világon a négy vezető halálok (szívinfarktus, stroke, tüdőrák, COPD) mindegyikében szerepet játszik a dohányzás, de a leggyakoribb női daganat az emlőrák kialakulásában is szerepet játszik a dohányzás.

Az ENSP felhívja valamennyi európai ország figyelmét arra, hogy kezeljék prioritásként a dohányzás visszaszorítását, és teljesítsék az Egészségügyi Világszervezet által kezdeményezett, és a tagországok többségében, így Magyarországon is törvényerőre emelt Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény előírásait.

A Keretegyezmény 8. fejezete kötelezően kimondja, hogy valamennyi munkavállalót meg kell védeni a zárt téri környezeti dohányfüst ártalomtól, és a teljes körű dohányzási tilalmat ki kell terjeszteni a tömegközlekedési eszközökre, valamint az összes zárt közterületre, beleértve az éttermeket, bárokat, kocsmákat is ? tudatta Dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

Szóljon hozzá!