ZETApress

hírportál

Új CT Újbudán

16 szeletes CT készüléket átadására került sor délelőtt 10 órakor a Tétényi úti Szent Imre Kórházban. Az új készülék sokkal gyorsabban képes sokkal részletesebb vizsgálatokat végezni, mint a régi egyszeletes spirál CT. A vizsgálat nem fejeződik be a felvételek elkészítésével. A keletkezett, nagyszámú kép kiértékelése nagyon időigényes, így a készülék előnye nem elsősorban a vizsgálat gyorsaságában, hanem pontosságában, diagnosztikus lehetőségeiben rejlik.

A készülék adottságai lehetővé teszik, hogy a Tétényi úton a közeljövőben megkezdhessék a szív és a koszorúserek vizsgálatát is, illetve, hogy a vastagbelek, hörgők belső szerkezetének vizsgálatát bizonyos esetekben tükrözés nélkül is elvégezhessék. A készülék egyik új software-e alkalmas a fogbeültetés előtti vizsgálatok elvégzésére is.

A sürgősségi ellátás kapcsán nemcsak a bennfekvő és a kórház ellátási területéről érkező betegek ellátása, hanem nagyszámú, területen kívüli stroke-os vagy stroke gyanús beteg vizsgálata is megtörténik. Számukra bizonyos esetekben életmentő lehet az éjjel-nappal hozzáférhető, gyors készülék, hiszen ha a betegek az első tünettől számított 3 órán belül alvadásgátlásban részesülnek, teljesen vagy minimális maradványtünettel gyógyulhatnak. Hogy ki alkalmas erre a beavatkozásra, azt a mielőbb elvégzett CT vizsgálat alapján lehet eldönteni.

Jóformán nincs olyan szerv, aminek a vizsgálatára ne lenne alkalmas a készülék, így a kórház beteganyagának összetétele dönti majd el, hogy milyen vizsgálatokat végeznek. Az említett stroke-os betegeken kívül az onkológiai betegek kivizsgálásában, és után-követésében lesz pótolhatatlan szerepe. A régi, egyszeletes spirál CT-t 2002. márciusában telepítették. Azóta napi két műszakban plusz ügyeleti kihasználtsággal dolgoztak a képalkotó diagnosztikát alkalmazó munkatársak. A sürgősségi ellátó egységgel rendelkező kórházban a terhelés az acut vizsgálatok miatt az átlagosnál jóval nagyobb, így a készülék a hat év alatt erkölcsileg és anyagilag is elhasználódott.

A régi CT-t a rekonstrukció befejeztével a kórház saját forrásaiból vette meg, a százmilliós nagyságrendű újat is saját erejéből finanszírozza. A délelőtti átadáson B. Király Györgyi sajtófőnök moderálása mellett részt vett László Imre, a kórház főigazgató-főorvosa, Varga Piroska, a Képalkotó-diagnosztikai Osztály vezető-főorvosa, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Szolnoki Andrea, a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottságának elnöke.

Szóljon hozzá!