ZETApress

hírportál

Visszatérés a dolgos hétköznapokhoz

A Psiychoeducatio ? Léleknevelés Alapítvány, a Szent János Kórház, valamint a LUX-TEX Rehabilitációs Foglalkoztató Kht. új foglalkoztató üzemhelyiséget alakított ki a budai kórház XIX. épületének alagsorában csökkent munkaképességűek képzésére, tudtuk meg a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón. Céljuk az volt, hogy visszavezessék őket a munka világába.

Az Európai Uniós támogatással megvalósult Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) többek között a társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet támogatja a munkaerőpiacra történő belépés segítségével, többek között a megváltozott munkaképességűek körében is. A program keretében megvalósuló több száz projekt közül azonban mindösszesen egyetlen egy foglalkozik pszichiátriai problémákkal küzdő hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítésével, a HEFOP-2.3.1.-2004.09-0039/2.0 számú.

Kurimay Tamás projektvezető, a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelőintézet Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa mutatta be a programot. Megtudtuk, hogy tíz főt ECDL végzettséget adó számítógép-kezelőnek, míg további kilencet OKJ végzettségű nőiruha-készítőnek képeztek ki, s közülük egy számítógépes hallgató kivételével mindenki átment a vizsgán. Igaz ehhez már a kiválasztásnál alapos szűrésre volt szükség, mert hetven személyes elbeszélgetés alapján választották ki a harmincfős célcsoportot, melyből aztán 19-en kezdték meg a tanfolyamot.

A célcsoportot a pszichiátriai gondozottak, a kórház volt páciensei képezték. Olyan embereket kerestek, akiknek alig van esélyük a munkaerő-piacon, pedig korántsem értéktelenek. A munkáltatók mégsem fogadták őket tárt karokkal még a tanfolyam elvégzése után sem. Mit akar maga itt, hiszen lerokkantosították? ? kérdezték tőlük számtalanszor. Kár pedig, mert a mentális problémákkal küszködőknek jóval nagyobb szükségük van egy jó munkahelyi közösségre, mint egészséges társaiknak!

Szóljon hozzá!