ZETApress

hírportál

150 ezer szűrővizsgálat a SZÉP-en

Százötvenezer vizsgálat, ellenőrzés és tanácsadás ? ezzel a mérleggel zárultak a Miniszterelnöki Hivatal SZÉP ? Szűréssel az Életért Program novemberi és decemberi rendezvényei. A hét nagyvárosban megtartott rendezvénysorozatnak köszönhetően hatvanezren tölthetik nyugodtabban a karácsonyt szeretteik körében. Ennyi ember végeztetett el ugyanis legalább egy egészségügyi szűrővizsgálatot a program keretében, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Az egészséges életmódra, a mozgásra, a megelőzésre és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel figyelmet a SZÉP ? Szűréssel az Életért Program rendezvényei, amelyek tapasztalatai szerint a részvevőket elsősorban a vércukor- és koleszterinszint-mérés, illetve a szemészeti vizsgálat érdekelte.

A résztvevők 65 százaléka mérette meg vércukor szintjét, 57 százalékuk végeztetett el szemészeti vizsgálatot és minden második látogató kíváncsi volt koleszterinszintjére is. A vizsgálatok során 6 alkalommal fedeztek fel melanomát, 54 látogatónál bőrrákot állapítottak meg és 44 esetben bukkantak gyanús anyajegyekre a vizsgálatokat végző szakemberek.

Átlagosan minden tizedik vizsgálat járt pozitív eredménnyel: magas vérnyomásra, a normálistól eltérő vércukor- vagy koleszterinszintre, esetleg komolyabb betegségekre ? zöldhályogra, vagy melanómára ? derült fény a vizsgálatok során. A pozitív eredmények ellenőrzése után minden esetben háziorvoshoz vagy szakorvoshoz irányították a látogatókat a szakemberek.

A rendezvénysorozat keretén belül nemcsak ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt a látogatók, hanem véradásra is lehetőségük volt. A véradók száma meghaladta az ezer főt. A SZÉP ? Szűréssel az Életért Program célul tűzte azt is, hogy azokat a korcsoportokat is aktivizálja, akik nem, vagy csak nagyon ritkán járnak szűrésekre. A SZÉP-szombatok a középkorúak és fiatalok figyelmét is felkeltették: minden harmadik látogató 40 év alatti volt. A program minden állomásán a női látogatók vettek részt nagyobb számban a szűréseken: átlagosan kétszer annyi nő vett részt a SZÉP szombatokon, mint ahány férfi.

A rendezvény látogatói hasznosnak és sikeresnek minősítették a rendezvénysorozatot: a helyszínen végzett 1600 fős kutatásban a megkérdezettek 92 százaléka javasolta, hogy több városban is legyen ilyen rendezvény a jövőben. A program sikerére tekintettel a szervező Miniszterelnöki Hivatal azt tervezi: jövőre is folytatja a SZÉP-et és valamilyen formában ismét lehetőséget kínál majd az egészséges életmódot népszerűsítő szervezetek számára, hogy programjaikkal a nyilvánosság előtt megjelenhessenek.

Szóljon hozzá!