ZETApress

hírportál

Rehabilitáció Kispesten

Délelőtt adták át a felújított Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrumot. A 110 ágyas kiskórház a korábbi évtizedekben szülészeti és anya-védelmi intézetként működött. A ?90-es évek közepétől, az István Kórházba való integrációját követően többszöri átalakuláson ment keresztül. 2000-ben természetgyógyászati feladatokat és krónikus betegellátást tűzött ki célul a tulajdonos önkormányzat. A kórházban komoly orvosi rehabilitációra alkalmas műszerek, gépek illetve vizes blokkok kerültek beszerzésre, melyeket az említett szakmák nem tudtak kihasználni.

A struktúraátalakítás kapcsán a kórház négyszáznál több rehabilitációs ágyat kapott, melynek ellátására azonban nem rendelkezett rehabilitációs szakorvosokkal. Átgondolva a rehabilitációs tevékenység szakmai tartalmát, a Jáhn Ferenc utcai épületben mozgásszervi, neurológiai, belgyógyászati, nőgyógyászati és onkológiai rehabilitációra álltak át. A leadott aktív ágyak terhére részt vettek az Egészségügyi Minisztérium által kiírt, struktúra-váltáshoz kötődő pályázaton. Az itt kapott 75 millió forint felhasználásával elvégezték azokat az átalakításokat, melyek alkalmassá tették az épületet a rehabilitációs tevékenység végzésére. Ilyen volt többek között az ajtók kiszélesítése, küszöbök kivétele a kerekes-székek számára.

Fáy Veronika fővárosi szakfelügyelő főorvos, a Rehabilitációs Szakmai Kollégium tagja irányítja a 110 ágyas rehabilitációs szakkórházat, mely már áprilistól maximális kihasználtsággal működik. Előjegyzéses rendszerben, két-háromhetes várakozás után kerülnek ide a betegek elsősorban a környező kerületekből, de jöttek már ide Nyíregyházáról is. A fekvőbeteg ellátás mellett 15 férőhelyes nappali kórházat, valamint rehabilitációs és fizioterápiás szakambulanciát is működtetnek. A főorvosnő már a ’90-es évek elején is sérelmezte, hogy a rehabilitáció akut ellátást igényel, de csak krónikus díjazást kap.

A fent leirt szakmai tevékenységhez speciálisan képzett rehabilitációs szakorvosok és szakdolgozók toborzásához volt szükség, melynek hatására jelenleg a főváros legjobb orvosai és szakápolói állnak rendelkezésre. Maradtak azért szép számmal szakemberek a többi fővárosi és országos intézetekben is, akik jelenlétükkel tisztelték meg a délelőtti megnyitót. Mindannyian furcsán néztek a főpolgármesterre, amikor avatóbeszédében a kispesti intézményt nevezte a rehabilitáció zászlóshajójának, mert mindegyikük a saját osztályát érzi ilyennek.

Egyedülálló módon a Rehabilitációs Központ helyet ad alapítványi forrásból működtetett kezdeményezéseknek is. Ilyen többek között a Budapest Aphasia Centrum, mely komplex kommunikációs tréninggel áll az idegrendszeri sérültek és beszédzavarban szenvedő fekvő és járó betegek rendelkezésére. A neuro-rehabilitációs kutatóműhelyben a különböző funkciók ? megismerési, tanulási, figyelmi, memória ? vizsgálata és tréningezése folyik speciális komputeres módszer segítségével. Az intézmény alkalmas továbbá bármely, rehabilitációs team-ben dolgozó szakember elméleti és gyakorlati képzésére, és részt vesz mind a primer, mind a szekunder prevenciós programban.

Az intézmény kidolgozta az onkológiai rehabilitáció elméleti és gyakorlati programját, melyet elsősorban nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedőkön kezdett alkalmazni. Céljuk egy komplex rehabilitációs központ kialakítása, melyben a fent említett kezelési típusok és rehabilitációs területek kerülnének a középpontba. Megítélésük szerint ugyanis a rehabilitáció indokoltságát a beteg fogyatékossága és/vagy rokkantsága adja függetlenül attól, hogy mely orvos-szakmai területen kezelték korábban.

2 hozzászólás

  1. Szeretnék egy szép épületképet a volt szülőotthonról. De hiába kerestem eddig, még nem találtam! Kislányom ott született, teljesen váratlanul, neki szeretnék születésnapi ajándékba egy képet az épületről, ahol született. A másik ,aminek szeretnék utánajárni, hogy végül is mikor született pontosan, vajon hogy hívták az orvost, a szülésznőt, aki segített a születésénél. Hol tartják a volt szülőotthon régi papírjait, ahol megkérdezhetném? Remélem, tud valaki segíteni, ötletet adni! Köszönöm!

Visszajelzések

  1. ZETApress » Új főigazgató az OORI-ban