ZETApress

hírportál

Levél a döntéshozóknak

Véget kell vetni az utópiáknak! ? mondta Éger István, a MOK elnöke a délutáni sajtótájékoztatón. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) levelet írt a döntéshozóknak. Ebben hangsúlyozzák: utópia azt hinni, hogy az orvosok létszámának megőrzése nélkül a lakosság ellátása biztosítható.

A jelen munkakörülmények és bérezés mellett az orvosok pályaelhagyása és elvándorlása megakadályozható. Az egészségügyi rendszer működtetése a jelenleg érvényes finanszírozási szisztémával és keretek között lehetséges. A gyakorló körzeti orvosként működő elnök elmondta, hogy hivatalos európai becslések szerint 2020-ra az Unió területén az egészségügyben a munkaerőhiány elérheti az egymillió főt.

A Magyar Orvosi Kamara nem ért egyet és nem támogatja a hálapénz rendszerét, azt mielőbb megszüntetendőnek ítéli, ezért véleményük szerint az orvosok megtartása és a paraszolvenciamentes tisztességes jövedelemhez juttatása érdekében a kezdő szakorvos óradíja nem lehet kevesebb, mint bruttó ötezer forint, ami havi 840 ezer forint. Realitás, hogy ez csak lépésről lépésre vezethető be, de éppen ezért kell törvényben garantálni! Indítványozzák, hogy erősítsék meg a kormányzati munkában az ágazat képviseletét, hogy minél gyorsabban érvényesülhessenek az egészségügy javítását célzó, kormányprogramban megfogalmazott ígéretek.

Elnök Úr! Miként gondolja kormányzati munkában az ágazat képviseletének megerősítését? ? kérdezte Szarvas István.

ÉI: Például úgy, hogy a kamara vezetősége találkozhasson a miniszterelnökkel és közvetlenül mondhassa el véleményét. A kormánynak el kellene ismerni, hogy az egészségügy stratégiai ágazat.

Miként áll most a kötelező kamarai tagság ügye?

ÉI: Elmondhatom, hogy jól áll: a jövő héten lesz egy tárgyalás és nagy valószínűséggel 2011-től bevezetésre kerül.

Egy egészségügyi konferencián Ön egyedül állt ki amellett, hogy ne kényszerítsék a betegeket, hogy vigyenek gyógyszert a kórházakba a jogszabállyal ellentétesen. Hogyan látja ezt a kérdést?

ÉI: Lehet, hogy célszerűbb lenne egy új szabályozás. Jelenleg ha valaki kórházban fekszik, akkor nem írhat fel gyógyszert a háziorvos, sőt ezért még meg is büntethetik. Lehet, hogy például reumagyógyszerrel egy más szakterülettel foglalkozó kórháznak nem kell rendelkezni, de ehhez módosítani kell a jelenlegi rendelkezéseken.

Szóljon hozzá!