ZETApress

hírportál

Jó hír a fibrillálóknak

Új korszak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára. Az Európai Kardiológiai Társaság új gyakorlati iránymutatásokat dolgozott ki a szívritmuszavar leggyakoribb válfaja, a pitvarfibrilláció kezelésére ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek egyik fókuszpontja a szívritmus zavarral összefüggő stroke és embólia megelőzése. Napjainkban az össznépesség mintegy egy százaléka szenved pitvarfibrillációban, azonban ez az arány a 80 év felettiek körében már 10 százalékra emelkedik. A pitvarfibrilláció lényege, hogy a pitvarok nem húzódnak össze megfelelően, így valamennyi vér a pitvarokban marad. Ez azért veszélyes, mert az összegyűlt vér megalvadhat, és vérrögöt képezve a véráramba juthat, ezáltal növelve a stroke és az embólia kialakulásának kockázatát.

Az Európai Kardiológiai Társaság új iránymutatása ennek megfelelően kiemelkedő hangsúlyt fektet a pitvarfibrillációval összefüggő stroke megelőzésére, amely óriási teher nemcsak a betegek, de a nemzetgazdaságok számára is.

A pitvarfibrillációban kialakuló stroke megelőzése céljából eddig ajánlott ún. K-vitamin antagonisták hatékonyan, mintegy 2/3-dal csökkentették a stroke kialakulásának kockázatát, a kezelés során azonban megnövekedett a vérzéses szövődmények aránya. Az új irányelvek már olyan preventív véralvadásgátló terápiákat is számításba vesznek, amelyek amellett, hogy hatékonyan csökkentik a pitvarfibrillációban kialakuló stroke kockázatát, a vérzéses szövődmények visszaszorítására is megoldást jelentenek. Ezek az újszerű direkt trombingátló készítmények rendkívül fontos előrelépést jelentenek mind az egészségügyi szakemberek, mind a betegek számára.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek többek között a RE-LY tanulmány eredményein alapulnak, amely az eddig lebonyolított legnagyobb pitvarfibrillációt tanulmányozó vizsgálat. A 18113 beteg bevonásával végzett vizsgálat egy új orális direkt trombingátló terápia hatékonyságát hasonlította össze egy K-vitamin antagonistáéval. Az eredmények egyértelműen az új orális készítmény sikerét igazolták, amely amellett, hogy 34 százalékkal csökkentette a stroke és embólia kialakulásának esélyét, visszaszorította a jelentős vérzések kialakulásának gyakoriságát is.

Az eredményeknek köszönhetően az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA elsőbbségi eljárásra jelölte ki a terápiát. Ez azért is nagy szó, mivel ilyen eljárásra csak azon gyógyszerek esetében kerülhet sor, amelyek olyasvalamire nyújtanak terápiás megoldást, amire még nincsen megfelelő gyógymód.

Szívritmuszavarból eredő stroke évente akár hárommillió embert is érinthet szerte a világon, amely általában a megszokottnál is súlyosabb szövődményekkel jár, illetve nagyobb valószínűséggel bizonyul végzetesnek. A túlélők többségének maradandó idegrendszeri betegséggel, súlyos rokkantsággal kell együtt élniük.

Szóljon hozzá!