ZETApress

hírportál

Szemkímélő irodai praktikák

Szemünk akkor van nyugalmi helyzetben, ha ötméteres távolságra, magunk elé lefelé nézünk. Ez a kényelmes ?szemtartás?, ami nem jelent megerőltetést számunkra. Amikor közelre, például a képernyőre szegezzük a tekintetünket, szemünk azonnal alkalmazkodni kezd a helyzethez. Ez egy egészséges szemnek nem jelent problémát, ám miközben a monitor előtt dolgozunk, szemünk is folyamatosan ?dolgozni? kényszerül. Nem csoda tehát, ha nap végére teljesen elfárad.

Ilyenkor a leggyakrabban előforduló panaszok: fejfájás, viszkető és égő szemek, esetenként a látás vibrálása. Homályosan látunk távolra, szemünk elfárad, nehezen tud fókuszálni a papírról a képernyőre – és vissza. Ez zavaró a munkában, eltévesztjük, hol is tartottunk. Az is előfordul, hogy nem látjuk tisztán a távoli dolgokat, ha sokáig néztük a képernyőt. Ezek a panaszok egyértelműen a szem túlerőltetését jelzik.

Számítógépes generáció

A mai ?20-as, ?30-as korosztály többsége igen aktív életet él és használja a modern technikai vívmányokat ? számítógép képernyője / laptop, zsebszámítógép (palmtop), mobiltelefon, gépkocsi navigációs rendszere, és még folytathatnánk a sort. Ezek az eszközök kényelmesebbé teszik életünket, ugyanakkor extra munkát jelentenek szemünknek, amelynek így folyamatosan fókuszpontot kell váltania. Ám ma már léteznek olyan szemüvegek, amelyek a látásélesség javítása mellett megkönnyítik szemünk munkáját. Ezek használatával megelőzhetőek a hosszú munkanap után jelentkező kellemetlen tünetek, mint a fejfájás vagy a szemfáradtság.

A Hoya a közelmúltban egy nemzetközi felmérést végzett szemüveget viselő munkatársai körében. A megkérdezett ötven holland, német és svéd nemzetiségű kolléga 72 százaléka rendszeresen tapasztalta magán a szemfáradtság tüneteit, 92 százalékban ezek a problémák a nap végén jelentkeztek. A vállalat ezután munkatársai rendelkezésére bocsátott egy speciális, a szem munkáját közeli távolságra megkönnyítő szemüveget (Nulux Active). Bár eredetileg a válaszadók 87 százaléka teljesen elégedett volt korábbi szemüvegével, egyheti viselet után 81 százalékuk mégis az új típusú lencsét részesítette előnyben. Az egyhetes teszt után 54 százalékuk érezte pihentebbnek a szemét a számítógépes munkavégzés során.

Nincs felső korhatár

45 éves kor után szemünk is öregszik, szemlencsénk elveszti rugalmasságát. Ez ellen nem lehet védekezni, természetes biológiai folyamat. Akik monitor előtt dolgoznak, ilyenkor azt tapasztalják, hogy a képernyőn látható szöveg nem elég éles. Ám ez esetben nem a képernyőbeállítással van probléma, hanem hogy közelre már nem látunk élesen. A problémára kifejezetten irodai munkához kifejlesztett szemüveglencsék kínálnak megoldást.

A hagyományos olvasószemüveg csak 40-50 centiméteres távolságon belül nyújt éles képet, ám a jól beállított képernyő rendszerint egy karnyújtásnyira, úgy 80 centire helyezkedik el tőlünk. (Kivételt képeznek ez alól a laptopok.) A folyamatos dioptria átmenetnek köszönhetően az irodai munkához kifejlesztett szemüveglencséken keresztül a közeli billentyűzet vagy könyv ugyanolyan jól látható, mint a kissé távolabbra eső képernyő.

Munkahelyi szemüveg extrákkal

Miután a látszerész segítségével kiválasztottuk a munkánkhoz legmegfelelőbb típusú szemüveglencsét, érdemes megfogadni a szakember tanácsait abban is, hogy milyen rétegeket és színezést kérjünk új szemüvegünkre. Az irodai munkához leginkább az Office zöld színezés javasolt, ugyanis nyugtatja a szemet és csökkenti a számítógép képernyőjének zavaró vibrálását. Ezen kívül tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a neonfény bántja a szemünket. Ha munkahelyünkön mesterséges megvilágítás van, a Skylite kék színezés jó megoldást nyújt a műfény zavaró hatásainak kiküszöbölésére. A karcmentesítő bevonat védi a lencsét a mindennapi használatból eredő apró karcoktól, ezáltal megnöveli szemüveglencsék élettartamát. Létezik olyan különleges réteg, ami a hagyományosnál háromszor karcállóbbá teszi szemüveglencsénket. A tükröződésmentesítő (antireflex) réteg még tisztább képet nyújt a mesterséges fénynél, és szemünk kevésbé fárad el a monitor előtt.

A HOYA tippjei

A monitor elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy enyhén lefelé kelljen néznünk, a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető! A monitor előtti munka során általában mereven nézünk, és hajlamosak vagyunk arra, hogy a kelleténél kevesebbet pislogjunk. Ezért kiszárad és elfárad a szemünk. Figyeljünk arra, hogy időnként tudatosan pislogjunk! Óránként pihentessük a szemünket néhány percig: nézzünk el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon. Álljunk föl és tornáztassuk meg nyakizmainkat, nyújtózkodjunk! ? olvashattuk a cég minapi hírlevelében.

Szóljon hozzá!