ZETApress

hírportál

Sikeres évet zárt az MR Kutató Központ

Egy éve működik Budapesten Közép- és Kelet-Európa egyik legmodernebb mágneses rezonancia (MR) berendezése, a Szentágothai János Tudásközpont és a Semmelweis Egyetem közös MR Kutató Központjában. A Központ létrejötte lehetővé tette, hogy Magyarország is bekapcsolódjék a rendkívül dinamikusan fejlődő nemzetközi orvos-biológiai kutatásokba. Az évforduló tiszteletére szervezett nyílt tudományos ülésen ? az eddigi munka eredményeinek bemutatása mellett ? neves külföldi előadók ismertetik az MR képalkotás legfontosabb alkalmazási területeit és távlati lehetőségeit.

Egy éve kezdte meg működését a Szentágothai János Tudásközpont és a Semmelweis Egyetem közös MR Kutató Központjában az a mágneses rezonancia (MR) berendezés, amely a maga nemében az egyik legkorszerűbb egész Közép- és Kelet-Európában. A Kutató Központ tevékenységével lehetővé vált Magyarország bekapcsolódása a nemzetközi tudományos együttműködésbe, amelynek különösen dinamikusan fejlődő területét jelentik az orvos-biológiai kutatások.

Az MR Kutató Központ a ma beszerezhető egyik legkorszerűbb, 3 Tesla-s MR készülékkel rendelkezik. A hazai szakértők alig egy éve itt folyó kutatásainak eredményei máris komoly tudományos visszhangot és elismerést váltottak ki rangos nemzetközi konferenciákon. A budapesti MR Központot az Európai Unió által finanszírozott két kutatási hálózat is tagjai közé választotta.

A neurobiológus és orvos kutatókból álló kutatócsoport többek között a látás és a figyelem idegrendszeri folyamatait és azok zavarait vizsgálja. Kutatásaik a diszlexia, a hiperaktivitással járó figyelemzavarok, valamint a különböző eredetű látótérkiesések hátteréről deríthetnek ki a terápia szempontjából fontos információkat.

A Központ másik hangsúlyos témája a fájdalom érzékelése. A kutatások fő célja az alapvetően szubjektív fájdalomérzet objektivizálására alkalmas mérési eljárás ? fájdalom fMRI-biomarker ? kidolgozása. Ennek eredményei a fájdalomcsillapítás szempontjából lehetnek kiemelkedő fontosságúak.

Fontos klinikai jelentőségű a problémás szülésen átesett újszülöttek agyi anyagcsere-folyamatainak vizsgálata. A Magyarországon kizárólag a Kutató Központban alkalmazott MR Spektroszkópiás és Diffúziós módszerekkel számos esetben javítani lehet az újszülöttek életkilátásait.

Nyílt tudományos ülés az Akadémián

Az MR Kutató Központ első évfordulójának tiszteletére hétfőn 10 órától az MTA Nagytermében nyílt tudományos ülésre kerül sor. Ennek keretében beszámolnak a kutatócsoport eddigi munkájának eredményeiről, valamint neves külföldi előadók ismertetik az MR képalkotás legfontosabb alkalmazási területeit és távlati lehetőségeit az orvos-biológiai kutatásokban.

Szóljon hozzá!