ZETApress

hírportál

Kérdezz! Felelek a daganatodról

Kérdezz! Felelek! ? címmel jelent meg értékes olvasmány a SpringMed Kiadó gondozásában, Nagykálnai Tamás szerkesztésében. Oka, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések után a második helyet foglalják el a daganatos betegségek okozta halálozások. A könyv a daganatos betegségek kialakulásával, a tünetek felismerésével, a kialakult daganatos betegség kezelése során felmerülő leggyakoribb kérdésekkel ismerteti meg az olvasót.

Szerzői háromszázharminchárom daganatos betegséggel kapcsolatos kérdésre adják meg évtizedes tapasztalatuk és a tudomány jelenlegi állása alapján közérthető válaszaikat. A könyvet a megelőzés lehetőségeiről érdeklődő laikus olvasók, a betegségük leküzdésében érdekelt betegek és hozzátartozóik, valamint a daganatos betegekkel foglalkozó szakemberek egyaránt haszonnal forgathatják. A délelőtti sajtótájékoztatón a szerkesztő és a kiadóigazgató mutatta be a művet.

Néhány gondolat a szerzőkről

Bodrogi István 1969. óta dolgozik az Országos Onkológiai Intézetben. Belgyógyász, klinikai farmakológus, klinikai onkológus és laborszakorvosi végzettsége van, 1997-ben védte meg nagydoktori fokozatát. Fő kutatási területe az uro-onkológia, a húgyuti szervek daganatos megbetegedései. 1992 óta vezeti az Onkológiai Intézet uro-onkológiai osztályát. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagja és közlemény, könyv társszerzője. Az osztályán folyó klinikai gyógyszerkutatási vizsgálatok vezetője.

Horváth Ákos a Debreceni Egyetem Sugárterápiás Tanszékét vezeti 2001. óta. Pályáját tüdőgyógyászként kezdte, majd az Országos Onkológiai Intézet adjunktusaként klinikai onkológiából és sugárterápiából tett szakvizsgát. 1989-ben kandidátusi fokozatot szerzett. A hazai modern sugárforrások telepítésének orvos-szakértője. Klinikai érdeklődési területe a tüdőrák és az agydaganatok nem sebészi terápiája.

Kahán Zsuzsanna a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján egyetemi docens, belgyógyász, klinikai onkológus és sugárteráputa. 1978 óta oktat, és kutat az Egyetemen. Fo érdeklodési területe az emlorák, klinikai és kisérletes módon egyaránt. Évente több száz beteget lát, illetve szakmai konzíliumot ad. Az orvostudomány kandidátusa 1994, a Szegedi Tudományegyetem habilitált doktora 1997 óta. A Magyar Onkológusok Társasága (MOT) vezetoségi tagja, és a Central European Cooperative Oncology Group (CECOG) Tudományos Bizottságának tagja.

Nagykálnai Tamás 1966-ban végzett általános orvos, majd onkoradiológus és klinikai onkológus szakorvos.1968. óta a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórház Onkoradiológiai Központjában dolgozik, rendelőjében évente 5000-5500 beteg fordul meg. Ösztöndíjasként tanult Berlinben, Stockholmban, Houstonban. Számos klinikai gyógyszerkutatási vizsgálat vezetője. A Magyar Szenológiai Társaság alapítója és elnöke, Kiemelt szakterülete az emlőrák.

Ruzsa Ágnes tanulmányait a POTE Általános Orvosi Karán végezte. Ezt követően neurológiából, klinikai onkológiából, sugárterápiából és palliatív gyógyászatból tett szakvizsgákat. 2002 óta a Zala megyei Kórház Onkológiai osztályát vezeti. A Magyar Hospice-Palliative Egyesület és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetőségi tagja, számos hazai és nemzetközi közlemény szerzője. Fő kutatási területe a terminális állapotú betegek életminőségének javítása.

Svastics Egon általános és mellkas-sebész, klinikai onkológus a szerkesztővel együtt vett részt a tájékoztatón. Specialitása a sebészeti onkológia, különös tekintettel az emlő betegségeire. Közel két évtizedig dolgozott az Országos Onkológiai Intézet Sebészeti Osztályán, 1992 óta a Budai MÁV Kórház Sebészeti Osztályát vezette. Kandidátusi fokozatot 1993-ban szerzett. Rövidebb-hosszabb tanulmányutakat tett Németországban és Olaszországban, az USÁ-ban, ahol a sebészeti onkológiát – kiemelten az emlőrák gyógyítását – tanulmányozta. A 2000-ben elindult Nemzeti Emlőrák-szűrő Program sebész konzulense. A Magyar Onkológus Társaság és a Magyar Senológiai Társaság vezetőségi tagja.

Zatkóné Puskás Gabriella sajnos nem tudott résztvenni a könyvbemutatón, mert 18 betegének kellett bekötni az infúziót. Az Uzsoki Utcai Kórház Onkoradiológiai központjában több mint 18 éve szakápolóként dolgozik. Az utóbbi tíz évben a kemoterápiás ambulancián végzi munkáját, ahol évente több ezer infúziós kemoterápiás kezelés folyik. Ebből kifolyólag nagy tapasztalattal rendelkezik a daganatos betegek ellátásában. Rendszeresen részt vesz és előadásokat tart szakdolgozói konferenciákon, valamint szakmai folyóiratokban cikkeket közöl. A könyvben feltett kérdésekkel nap, mint nap találkozik munkája során, ezért reméli, hogy mindenki megtalálja benne az őt leginkább foglalkoztató kérdésre a megfelelő választ.

Szóljon hozzá!