ZETApress

hírportál

Nyári nyomáscsökkentés

Az Éljen 140/90 alatt! ? mozgalom Tudatos Törődés alprogramja idén nyáron a magas vérnyomás kezelésének jelentőségére, ezáltal a szélütés (stroke) megelőzésére hívja fel a figyelmet.

A Magyar Hypertonia Társaság által indított program célja, hogy kevésbé ismert, de hasznos ismeretekkel segítse az érintettek mindennapjait, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra! A nyári hónapokban ? különösen az utazások, nyaralások alkalmával ? gyakorta háttérbe szorul a (magas) vérnyomás kérdése, az esetleg korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása, valamint a rendszeres és megfelelő kezelés. Márpedig a nyár és nyári szabadság ? bármennyire is furcsa ? önmagában is hordoz kockázatokat.

Ráadásul a szabadság alatt nem mindig jutnak eszünkbe a rendszeresen szedett gyógyszereink, és nem mindig tudunk ellenállni az étel- és italkülönlegességeknek sem. Márpedig a magas-vérnyomásbetegség legrettegettebb szövődménye a szélütés (gutaütés, agyvérzés, stroke) kialakulásának kockázata a vérnyomás kordában tartásával csökkenthető! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát! A megfelelő védelmet ? a baj megelőzését ? azonban csak a FOLYAMATOS, megszakítás nélküli kezelés biztosítja.

Nyáron, főleg a nyaralások alkalmával megváltozik az életmódunk, elmaradhatnak elfelejtődnek a kialakult szokások. Éppen ezért a Magyar Hypertonia Társaság mostani Tudatos Törődés alprogramjának fő üzenete arra figyelmeztet, hogy ne feledjük: a stroke nem utazik nyári szabadságra! ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

A nyári időszakban a Társaság kevésbé ismert, de hasznos tanácsokkal, ismeretekkel segíti az érintettek mindennapjait. A szabadság és nyaralás sem lehet kifogás, ha az egészséges életmódról van szó. Mindazonáltal azt se gondoljuk, hogy a nyaralás lesz a helyszín, ahol ? mert most jobban ráérünk ? minden eddigi elmaradásunkat bepótoljuk.

Egy edzetlen szervezet nem alakul át hirtelen edzetté, hiába is próbáljuk a fiatalabb korunkban esetleg megszokott mozgásmennyiséget ismét elvégezni. Ez a tevékenység egyetlen dologhoz vezethet: hirtelen vérnyomás kiugráshoz, ami pedig (következményei miatt) pontosan ellentétes a célunkkal. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk, mozogjuk (sétáljunk, ússzunk, tornázzunk), de csak úgy, ahogy arra szervezetünk felkészült.

Hihetetlen bár, de pont a nyári szabadságunk állíthatja idegrendszerünket is próbatétel elé. A munkahelyünkön és a mindennapi életünkben ? a megszokás miatt gyakran szinte észrevétlenül ? rengeteg stressz ér minket, borzasztóan feszült állapotban van az idegrendszerünk. A hirtelen környezetváltozás, a krónikus stressz források megszűnése vérnyomás ingadozáshoz vezethet, így ilyenkor lehetőség szerint gyakrabban mérjük vérnyomásunkat, hogy elkerüljük a hirtelen csökkenést.

A nyári időjárásban a vérnyomásproblémákkal küzdők esetében a legfontosabb teendő a megfelelő folyadékbevitel. A testben keringő vér mennyisége a melegben sokkal jobban függ a folyadékbeviteltől, és nem csak a mennyisége, hanem egyes tulajdonságai is változhatnak ettől. Nagyobb melegben egyértelmű szabály a fokozott mennyiségű folyadékbevitel.

Különös odafigyelést igényelnek az idősek és a gyermekek, akik fokozottan érzékenyek a környezeti hőmérséklet-növekedés okozta folyadékvesztésre. Esetükben az átlagot meghaladó és megfelelő összetételű folyadékpótlás alapvető egészségügyi gondoskodás a meleg nyári hónapok során.

A napimádó vérnyomásbetegeknek jó hír, hogy a legtöbb vérnyomáscsökkentő nem befolyásolja a szervezet napérzékenységét, de ha szedünk más gyógyszert, érdemes azt is leellenőrizni e szempontból.

Talán a legkevésbé ismert nyári vérnyomásemelő kockázat az alvászavar. Az elégtelen, rossz alvás (vagy éppen az alvási apnoe) bizonyítottan vérnyomást növelő tényező. Márpedig egy új helyen, idegen ágyban, esetleg 6-7 óra időeltolódással biztos, hogy kevésbé lesz jó az álmunk. Érdemes tehát erre is figyelni (például a reggeli vérnyomásmérésnél), és a lehetőségek szerinti legjobb alvási lehetőséget keresni.

A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott Éljen 140/90 alatt! ? mozgalom során, 2009 őszén indított Tudatos Törődés alprogram elsősorban a hipertónia és a stroke összefüggéseinek megismertetésére helyezte a hangsúlyt. A program 2010 első félévében tovább lépett, immár a gyakorlati megvalósítására fókuszálva kívánja hasznos és hatékony eszközökkel segíteni az orvosok mindennapi gyógyító munkáját, vagyis a magas-vérnyomásbetegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentését. Az érdeklődők számos, a magas-vérnyomásbetegséggel és a stroke-kal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult Vérnyomásnapló oldalon.

Szóljon hozzá!