ZETApress

hírportál

Szívjuk, vagy fújjuk?

Ötmillió forintra is büntethetik, aki nem irtja ki telkén a parlagfüvet. Hivatali emberek járják a területet, kényszerkaszálást rendelhetnek el, és a tulajdonos költségére ők is elvégeztethetik a munkát. Az ok, hogy a pollenekre sokan allergiások, így a szezonjakor hapciznak, könnyeznek. Talán el kéne néha gondolkodnunk azon, hogy nem más okozza-e az orrdugulást?

Sokszor látom a metrón és a villamoson, amint egyesek szívják az orrukat. Tátott szájjal lélegeznek, mert a bedugult orron nehezen jut át a levegő. Szájuk, torkuk épp ezért kiszárad. Mégsem tisztítják ki orrjáratukat, mégsem veszik elő a papír zsebkendőt, hanem idegesen szipognak. Nem csoda, ha ingerültek, hiszen a folyton bedugult orral élni kellemetlen lehet. Meg kellene tanulniuk végre kifújni az orrukat!

A minap egy fiatalember állt mellettem a metróállomáson. Sokadik orrszívása után végre a zsebébe nyúlt. Sajnos nem a zsebkendőjét, hanem a mobiltelefonját vette elő, s a szerelvény megérkezéséig hátralévő két percben kétszer is megnézte idegességében az időt. Gondolom, hogy az órája egy perccel mutatott többet másodszor, mint először. Ha a telefonja helyett zsebkendőt használ, bizonyára hamar megnyugodott volna.

Nemrég olvastam Mindszenty József visszaemlékezéseit. A hercegprímás arról számolt be könyvében, hogy az ÁVH börtöneiben sem zsebkendőt, sem vécépapírt nem kaptak a rabok. Ők ezt megalázásnak érezték teljes joggal, szerintem viszont másról lehetett szó. Az őrök iskolázatlan emberek voltak. Olyanok, akik csak ütni tudtak, máshoz nem is kellett érteniük. (Mostanában izomagyúaknak hívjuk az ilyeneket.) Lehet, hogy még a zsebkendőt sem ismerték? Talán ezért nem jutott eszükbe, hogy adjanak olyat a foglyaiknak.

Szóljon hozzá!