ZETApress

hírportál

Felvilágosult és ösztönző újságírás a rákról

Már csak néhány hét van hátra az idei Luminous-díjra való jelentkezésből. A díj az onkológiai témájú újságírás elismerésére jött létre. Az Eli Lilly and Company a Luminous-díjjal kívánja jutalmazni azokat az újságírókat, akik felelős, pontos és aktuális információkkal látják el olvasóikat, nézőiket, hallgatóikat a daganatos betegségek megelőzésével, illetve a kutatás-fejlesztés legújabb eredményeivel kapcsolatban, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A győztes elutazhat Boston, London, New York, Párizs vagy Sidney egy neves onkológusához vagy rákkutatójához, hogy annak munkásságát és a legfrissebb eredményeket személyesen is megismerje, és feltehesse kérdéseit ? (egyhetes utazás két fő részére), vagy tízezer euró értékű ösztöndíjat nyer, amit a győztes nevében felajánlanak egy leendő újságíró diáknak, hogy tanulmányai sikeres végeztével az ő munkája is segítse az emberek tájékoztatását.

A második díj nyertese elutazhat London vagy New York egy neves onkológusához vagy rákkutatójához, hogy annak munkásságát és a legfrissebb eredményeket személyesen is megismerje, és feltehesse kérdéseit ? (ötnapos utazás két fő részére), vagy ötezer euró értékű ösztöndíjat nyer, amit a helyezettek nevében felajánlanak egy leendő újságíró diáknak, hogy tanulmányai sikeres végeztével az ő munkája is segítse az emberek tájékoztatását. A szervezők március 30-tól szeptember elsejéig várják a jelentkezéseket. A szeptember elseje után beérkezett pályamunkákat a zsűri nem fogja értékelni. Egynél több cikkel is pályázhatnak az újságírók. A pályázati anyagokat nem küldik vissza.

Kik pályázhatnak?

Bármely szabadúszó vagy belsős (szerkesztőségi tag) újságíró jelentkezését várják, aki napilapokban, magazinokban publikál, illetve írásai hírlevelekben vagy online médiumokban jelennek meg. Nevezhetnek szakújságírók is, akik egészségügyi, gyógyszerészeti vagy orvosi (nyomtatott, vagy online) szakmédiában publikálnak, továbbá várják a rádióban vagy televízióban dolgozó kollégák jelentkezését. Az Eli Lilly összes dolgozója és ügynöke, illetve a cég és a konszern tagjai nem vehetnek részt a pályázaton. Bizonyos helyi korlátozás alkalmazható ezzel az újságírói díjjal szemben és a díj csak ott érhető el, ahol nem tiltott, vagy nincs helyi törvényekkel, szabályokkal korlátozva.

A bíráló bizottság szempontrendszere

A független zsűri az alábbi szempontrendszer alapján értékeli a pályázatokat: Hírérték, a nevezett anyag milyen mértékben növeli az onkológia területen történt előrelépések ismertségét, új adatok, kutatások és eljárások bemutatása, a tudományos háttér világos és pontos ismertetése, a történetmesélés hatékonysága, a téma kreatív újságírói megközelítése. A cikket angol fordítással kell beküldeni a Luminous Award Secretariat CPR Worldwide 40 Long Acre, London, WC2E 9LG UK címre.

Szóljon hozzá!