ZETApress

hírportál

Nemzeti Egészségügyi Programszemle

Ez évben először a Nemzeti Egészségügyi Programokat összefoglaló seregszemlére került sor a MOTESZ ProMedicina kongresszusán. A program és alprogram vezetők 62 bemutató előadását közel 200 poszterelőadás egészíti ki, a Programok jelenlegi állását, a 2007-2008. évi rövidtávú terveket és a stratégiai koncepciókat bemutatva, tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

2005. novembere és 2006. márciusa között hirdették meg a Nemzeti Egészségügyi Programokat:

  • a ?Csecsemő és Gyermekgyógyászati Nemzeti Program? (2005. november),
  • a ?Nemzeti Rákellenes Program? (2006. február),
  • a ?Szív és Érrendszeri Nemzeti Program? (2006. március),
  • a ?Sürgősségi Ellátás Nemzeti Program? (2006. június).

A Nemzeti Programok támogatása a Nemzeti Fejlesztési Tervben megjelölt egészségügyi fejlesztési pályázatokon keresztül valósulhat meg. A nemzeti programok megvalósulása négy pilléren nyugszik: egészségfejlesztés, betegségmegelőzés, gyógyítás, rehabilitáció és gondozás. Az egészségfejlesztés megvalósulásában elsősorban a Nemzeti Népegészségügyi Program, illetve annak különféle elemei játsszák a főszerepet. A betegségmegelőzés legfontosabb eleme a különféle szűrőprogramok megvalósítása, amire jelenleg az onkológia területén találhatóak a legjobb példák.

Talán a gyógyítás pillér-munkája a legkevésbé látványos a nagyközönség számára, azonban az orvosszakma számára ? és a gyógyítás minőségén keresztül egyébként az érintett laikusok, azaz a páciensek számára is ? kiemelt jelentőséggel bírnak az elkészülő szakmai irányelvek, a különféle mutatók (indikátorok) és a minőségellenőrzés programja. Ezek nélkül egyszerűen megoldhatatlan lenne a megfelelő és állandó minőségű, mindenki számára azonos kezelés(ek) nyújtása. Végezetül a Magyarországon gyakran még nem eléggé hangsúlyos rehabilitáció és gondozás területe szerepel, amiből például az otthonápolás programja említhető meg.

E nemzeti programok így lényegében átölelik az egészségügyi struktúraátalakítást (alapellátás, járóbeteg szakellátás és fekvőbeteg ellátás), valamint a megelőzés, a rehabilitáció, a reszocializáció és a krónikus ellátás szakmai változtatását. Mindezt kiegészítik, illetve ki kell, hogy egészítsék a szakmai tervezéshez nélkülözhetetlen epidemológiai adatbázisok, a megfelelő képzés, tovább- és átképzési rendszer valamint a minőségellenőrzés és szakfelügyelet.

A Szív és Érrendszeri Nemzeti Program megalkotója és felelőse a MOTESZ, a három másik program felelőse az Egészségügyi Minisztérium. Ugyanakkor mind a négy program koordinálására a mindenkori MOTESZ elnök kapott felkérést és megbízást az egészségügyi minisztertől.

Ez évben először, hagyományteremtő módon a Nemzeti Egészségügyi Programok és azok népegészségügyi vonzatai a MOTESZ ProMedicina kongresszusa során kerülnek bemutatásra. A Programok jelenlegi állásának, a 2007-2008. évi rövidtávú tervek és a stratégiai koncepciók bemutatására kerül sor a Kongresszuson.

Az orvoskongresszusokon megszokottaktól némiképpen eltérően, ezúttal a különféle programok és alprogramok vezetői egy-egy bemutató előadáson adnak átfogó tájékoztatást az adott (al)programról, amit aztán számos témában csatlakozó poszter előadás egészít ki. Így nem véletlen, hogy a kongresszuson közel 200 db különféle poszterelőadás szerepel, melyek egy része nemzeti programokban résztvevő különféle civil szervezetek munkája.

Szóljon hozzá!