ZETApress

hírportál

Tegnap volt a Rák Világnapja

A Nemzetközi Rákellenes Unió február 4-re a Rák Világnap vezető szlogenjének az alábbi címet adta: A rák is megelőlegezhető. Kétségkívül a rák még ma is, de a jövőben is meghatározó oka lesz sok ember halálának.

Az áldozatok életkora egyre inkább növekszik ? tehát az igaz, hogy sok ember életét a rákbetegség oltja ki ?, de a fejlett országokban ezek az emberek egyre öregebbek. Előbb-utóbb mindenki meghal, de nem közömbös, mikor és hogyan.

Ma hazánkban évente közel harmincezer ember hal meg rákban és ezen áldozatok 65-70%-a 65 éves vagy öregebb. Ez jó hír, de rossz hír az, hogy 30-35%-uk fiatalabb és e fiatalkori áldozatokat nem kell belenyugvással tudomásul venni, lehet tenni a megmentésükért mindenkinek, egyénnek, orvosnak, egészségügynek, közösségnek, társadalomnak egyaránt. Minden harmadik lehetséges rákbetegség megelőzhető egyszerű, mindennapos egészségmagatartási szabályok ismeretével és betartásával.

Az egészséges életmód rákmegelőző szabályai a következők: A dohányfogyasztás megállítása a rászokás megelőzésével illetve abbahagyásával és a passzív dohányzás elkerülésével. Kevesebb alkoholos ital fogyasztása. Figyelni a testsúlyra egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással. Óvakodni a túlzott napfürdőzéstől. Védekezni az igazolt rákokozó fertőzésektől. Célszerű ezeket az alapelveket széles körben népszerűsíteni.

A Magyar Rákellenes Liga alapszervezeteit kérjük, hogy ezen alapelvek népszerűsítésére országszerte szervezzenek akciókat február-március hónapban, főleg iskolás gyermekek között vetélkedők és egyéb akciók segítségével, mert ha csak egy-egy előadást tartunk ? az természetesen jó, de ha bevonjuk a résztvevőket feladatokkal, akkor a hatás még jobb. Ne felejtsék, hogy az ismeretterjesztésen kívül attitűdformálás és magatartás-alakítás is a feladatunk ? ennek pedig vezérfonala: hallgatom és elfelejtem, látom és emlékezem, csinálom és megértem.

A fenti alapelvek elterjesztésének mikéntjei a már említett vetélkedőkön kívül a rajz, a novella, a színdarab, pályázatok, a gyűjtőmunka. Az akciók lebonyolításához használjunk vagy találjunk ki jó szlogeneket, mint pl: Ciki a cigi! ? az Egészségfejlesztési Intézet szlogenje. Az élet könnyebben könnyebb. A szép virágokat sem alkohollal öntözik. Bőrrák ellen magad őrzöd, leégéstől óvjad bőröd! Sétálj egy kicsit! ? a skót egészségnevelési csoport szlogenje. Légy hűséges vagy védekezz! Az oltás oltalom ? az Egészségfejlesztési Intézet szlogenje. Azok a szlogenek, melyek mellett nincs említve intézmény, azok a Magyar Rákellenes Liga szlogenjei.

Felnőtt közösségeknek is lehet interaktív foglalkozásokat szervezni, a megelőzés lehetőségeiről. Az lenne a cél, hogy összegyűjtsük, hogy hol, ki, mit tud és hol, ki, mit tesz azért, hogy megelőzze a rákot. Április elejére egy összesítőt tervezünk a helyi aktivistákkal, hogy majd április 10-én ? az országgyűlési választások első fordulóját megelőző szombaton ?, a Nemzeti Rákellenes Napon beszámolhasson, hogy idén, 2010 első negyedében mit tett és hogyan a Magyar Rákellenes Liga ? mert mint ahogy Váci Mihály költőnk írta: Nem elég a jóra vágyni: A jót akarni kell! És nem elég akarni: De tenni, tenni kell! Vagy, ahogy Goethe, a német költőfejedelem írta: Kezdetben volt a tett! ? vallja Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Eután megismertük a pályázat nyerteseit: III. Balogh Ágnes, MTV; II. Árvay N. Tivadar, Vasárnap Reggel; I. Tornyi Ferenc, MR6 Debrecen; különdíjas Fazekas Erzsébet.

A Roche Magyarország Kft. a rákgyógyításért

A Kft. már 25 éve tevékenykedik hazánkban, a svájci gyógyszergyártó leányvállalataként. Cégünk kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy a betegszervezetekkel együttműködve elérhetővé tegye a legkorszerűbb diagnosztikus és terápiás lehetőségeket a betegek számára. Svájci anyacégünk fejlesztései révén ma már vezető szereplői vagyunk a rákellenes gyógyszerkutatásnak és számos területen tudunk új, célzott biológiai szereket nyújtani betegeink számára.

Immár 15 éve vezető szerepet töltünk be a csúcstechnológiával előállított gyógyszerek fejlesztése terén, amelyek ma már korszerű megoldást nyújtanak a vastag- és végbélrák, az emlőrák, a tüdőrák, a veserák és a limfóma terápiájában. Ma már elmondható, hogy gyógyszereink segítségével a rákbetegek várható élettartama jelentősen meghosszabbítható, életminőségük lényegesen javítható.

A gyógyulás esélyét nagymértékben növeli a korai felismerés. A Roche vezető szerepet tölt be a diagnosztika területén is, mely lehetőséget nyújt a betegség mielőbbi felismerésére és kezelésére. A diagnosztikai eszközök és a gyógyszeres terápia együttes fejlesztése, cégünk számára egyedülálló lehetőséget jelent.

A Roche elkötelezett a személyre-szabott daganatgyógyítás terén. A tüdőrákos betegek egy részénél jelenleg a célzott biológiai gyógyszerek alkalmazásával érhetők el a leghosszabb túlélési eredmények. Molekuláris diagnosztikával ma már kiválaszthatók a tüdőrákos betegek közül azok, akiknél a célzott biológiai gyógyszeres kezelés a legnagyobb hatékonysággal alkalmazható.

Vezető onkológiai vállalatként cégünk örömmel csatlakozott immáron negyedik alkalommal a Kéz a Kézben a Tüdőnk Egészségéért-programhoz, mely a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász társaság kezdeményezésére jött létre. A Roche a betegszervezetek támogatásán túl számos egyéb kezdeményezésben vesz részt, mint például a Rock-koncert a túlélőkért, illetve Testközelben a rák kiállítás-sorozat. Célunk a betegek és a társadalom tájékoztatása a daganatos betegségekről, azok korai felismeréséről és korszerű terápiás lehetőségeiről ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az EM 8. emelei Tanácstermében.

Szóljon hozzá!