ZETApress

hírportál

Pilot program Zuglóban

Hegesztési bemutatóA duális szakképzés reformjára és az ezt előkészítő program indítására négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Siemens Zrt. ma délben. A dokumentumot Palkovics László miniszter és Dale A. Martin elnök-vezérigazgató írta alá a Hungária körúti épületben.

Palkovics László az aláírási ceremónián kiemelte, a megállapodás alapján induló pilot program magában foglalja a pályaorientáció, a felvételi rendszer, a képzési tartalmak, a tanulószerződés, a szakképzési vizsgarendszer fejlesztését, kiterjed a szaktanárok és oktatók továbbképzésére a legkorszerűbb ipari folyamatokhoz kapcsolódó területeken. A 2018 és 2022 között zajló program mintegy 40 iskolát, 6400 tanulót és felnőttet, 400 tanárt, vizsgatagot érint. Az itt szerzett tapasztalatokat figyelembe veszik a szakképzés szabályozásában, az eredmények elsőként a gépipari ágazatokban, majd további iparágakban hasznosulnak.

A miniszter elmondta, hogy a mintegy kétmilliárd forintértékű projektre a megállapodás megkötése után a Siemens támogatási igényt nyújt be a Nemzeti Foglalkoztatási Alaphoz. Kitért arra, hogy a magyar szakképzési rendszer a gazdasági elvárásokhoz igazodva újul meg a munkaerő-piaci jelzések és a vállalati együttműködések révén. A kormány idén júniusban döntött arról, hogy támogatja a partnerségi megállapodás megkötését a Siemens céggel, amelynek fő célja a szakképzés népszerűsítése, minőségbiztosítása, a duális képzés tartalomfejlesztése, annak gyakorlati kipróbálása ? tette hozzá.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, a programban naprakész piaci szaktudást adnak át, amely segíti a gazdaság és a társadalom fejlődését. Hozzátette, az ipar dinamikus fejlődése új fajta tudást igényel, és büszkék arra, hogy a magyar duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Olyan leendő kollégákat, munkavállalókat képeznek, akik a legfrissebb tudással rendelkeznek, és mindenütt megállják a helyüket ? mondta. Az aláírást követő bejáráson Kelecsényi Attila hegesztési szakoktató mutatta be a szakképzési központot a vendégeknek, köztük Volkmar Wenzelnek, Németország budapesti nagykövetének.

Szóljon hozzá!