ZETApress

hírportál

Fejlesztések uniós forrásból

A jegybanki kamat kétszeresével kell visszafizetnie az uniós fejlesztési forrást annak a befektetőnek, aki három-öt év alatt nem tudja az elvárt fejlődést produkálni, mondta Bajnai Gordon kormánybiztos ma délelőtt az újpesti Blackprint Nyomdaipari Kft-ben tartott sajtótájékoztatón. Ez a fejlődés éves átlagban 25 százalékos bevétel-emelkedést jelent. Kisvállalatoknál hamarabb, nagyoknál később kell hozni a produktumot.

Sajnos nem derült ki rákérdezésre sem, hogy a 25 százalékot hogyan számoljuk. Ha csak a harmadik, vagy ötödik év végére kell az alapszint egy és egynegyedszeresét elérni, úgy évente alig öt vagy nyolc százalék a növekedés. Ha minden évben az előző szint 125 százalékát kell elérni, úgy a harmadik és végére megkétszereződik, az ötödik végére megháromszorozódik az eredmény. Valljuk be, ez nem is kevés, a különbség viszont óriási.

A számtanpéldára azért került sor, mert holnaptól megnyílnak az uniós fejlesztési források. Technológiai fejlesztésre és a hátrányos helyzetű kistérségekben munkahelyteremtésre lehet pályázni, s ehhez 60-75 százalékos önerőt kell kockáztatni. Részletek az NFÜ honlapján olvashatók. A helyszín sem volt véletlen, a nyomdát ugyanis szintén pályázati pénzekből korszerűsítették. Egy éve üzemel, de nem sikerült megtudnunk, hogy mit gyártottak az elmúlt hónapokban.

Szóljon hozzá!