ZETApress

hírportál

Új csarnok Biharban

583 millió forintból valósul meg a Bihari Rendezvénycsarnok. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 583 millió forintból épül meg a Bihari Rendezvénycsarnok a berettyóújfalui kistérségben.

Az épület ünnepélyes alapkőletételén Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta, erősödő igény mutatkozik az Észak-aföldi Régióban a rendezvény- és sportturizmus iránt, ékes bizonyítéka ennek a berettyóújfalui beruházás, amely nagyszámú látogatót vonzó eseményeknek is helyet fog tudni biztosítani. Hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében eddig 358 turisztikai fejlesztést célzó projekt közzel 162 milliárd forint támogatásban részesült, a beruházások értéke meghaladja a 276 milliárd forintot.

A 292 millió forintos uniós támogatással, összesen több mint 583 millió forint értékben megvalósuló projekt eredményeként a bihari kistérségben egy olyan 2392 m2 alapterületű fedett és akadálymentesített épület létesül, amely teret adhat a civil és vállalkozói réteg programjainak egyaránt, hiszen megfelelő helyszínül szolgálhat konferenciák, rendezvények, kiállítások vagy akár vásárok megrendezéséhez.

A térségben a jelenlegi feltételek a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban évente 2-3 szabadtéri rendezvény megtartását teszik lehetővé, a fejlesztések hatására azonban évente 25-30 rendezvény megtartására is sor kerülhet. A bővülő vállalkozói tevékenység több munkahelyet eredményezhet, ami hozzájárul a hátrányos helyzetű kistérség fejlődéséhez.

A berettyóújfalui beruházás jelentősen hozzájárul az Észak-alföldi Régió idegenforgalmának fellendüléshez, és egyike annak az összesen 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok és kiemelt projektek, valamint a szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte csaknem 162 milliárd forintos támogatásban részesültek. Az ennek eredményeként megvalósuló beruházások nagysága meghaladja a 276 milliárd forintot. A beruházások háromnegyede a hátrányos helyzetben lévő régiókat érinti, ezekben a térségekben a turizmus fejlesztése jelentősen hozzájárulhat komplex fejlődés beindulásához.

Berettyóújfalu településen eddig nyolcvankétszer pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A település összesen mintegy 18,8 milliárd forinttámogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!