ZETApress

hírportál

GE Beszállítói Fórum Budapesten

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettesNöveli a magyar kis- és középvállalkozásoktól történő beszerzéseinek értékét a GE. A helyi KKV-k fejlesztése kulcsfontosságú az olyan globális és helyi infrastruktúra projektekhez való csatlakozáshoz, mint a Paks II ? hangzott el azon a beszállítói fórumon, melyen több mint 150 cégvezető, tulajdonos, beszerzési vezető és meghívott vendég vett részt.

A fórum célja a magyar KKV-k tájékoztatása és felkészítése arra, hogy olyan globális társaságok beszállítóivá váljanak, mint a GE, amely növeli beszerzésinek értékét. A vállalat jelenleg 900 millió dollár értékben vásárol árukat és szolgáltatásokat Magyarországon, amit jelentősen növelni tervez. A Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött beszállító-fejlesztési megállapodásában foglaltak szerint a GE célja, hogy a digitális technológiák területén rendelkezésre álló know-how-jának átadásával, valamint a nagyobb magyar KKV-k regionális beszállítókká válásának elősegítésével növelje magyar KKV-k beszállítói bázisát, annak érdekében, hogy azok képesek legyenek az olyan globális, regionális, illetve helyi infrastrukturális projektekben való részvételre, mint a Paks II.

Magyarországon a KKV-szektor alkalmazza a munkavállalók legnagyobb részét, ugyanakkor hozzájárulása a GDP-hez alacsony. Ezért az ágazat versenyképességének és digitális képességeinek fejlesztése a kormány és az olyan nemzetközi nagyvállalatok, mint a GE ? amely képes lenne több árut és szolgáltatást vásárolni a magyar KKV-któl ? közös érdeke. Ezt a közös érdeket szem előtt tartva szervezte meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Paks II-ért felelős államtitkárság a GE által kezdeményezett beszállítói fórumot. A rendezvény célja azon lehetőségek feltárása volt, amelyek révén a magyar KKV-kat a GE beszállítói láncán keresztül jobban lehet integrálni a globális gazdasági folyamatokba.

A rendezvény keretében a KKV-k vezetői közvetlenül a GE beszerzőitől tájékozódhattak arról, hogy milyen adminisztratív, minőségi, informatikai és szállítási szempontoknak kell ahhoz megfelelniük, hogy egy globális nagyvállalat beszállítói lehessenek, mindemellett pedig tájékoztatást kaptak arról is, hogy ténylegesen milyen nemzetközi és helyi projektekhez kapcsolódhatnak. Ezek egyike a Paks II. projekt, amelyhez a GE szállítja a gőzturbinákat, turbógenerátorokat és segédüzemi berendezéseket is. A projekt megvalósításában a GE a lehető legnagyobb mértékben kíván építeni 1.300 minősített magyar beszállítójára.

? A magyar gazdaság sikere meghatározó részben a magyar KKV-k sikerétől függ. Fenntartható dinamikus növekedésünk feltétele az, hogy képesek legyünk a magyar tulajdonú KKV-k gyors és hatékony integrálására a globális digitális gazdaságba ? mondta dr. Ascsillán Endre, a GE Hungary alelnöke. ? Ebben a folyamatban az egyik legfontosabb kapcsot az olyan globális társaságok jelentik, mint például a GE, melynek célja, hogy növelje beszerzéseinek értékét Közép- és Kelet-Európából. Ez nemcsak a globális gazdasági vérkeringésbe segíthet integrálni a magyar KKV szektort, de katalizátor szerepet is betölthet a régió és az ország gazdaságának integrációjában ? tette hozzá az alelnök.

Peter Stracar elnök-vezérigazgató, GE Europe? A vállalatok és az országok gazdasági növekedése Közép- és Kelet-Európában kéz a kézben jár. Miközben a régió gazdaságainak, közöttük Magyarország gazdaságának is, szükségük van a nemzetközi nagyvállalatokra KKV-szektoruk fejlesztéséhez, addig ezen cégeknek, így a GE-nek is erősebb KKV-szektorra van szüksége ahhoz, hogy nagyszabású infrastrukturális projektjeikhez beszállítókat találjanak ? mondta Peter Stracar, a GE Europe vezérigazgatója. ? Ezzel az együttműködéssel olyan jövő-biztos, erős KKV-kat kívánunk létrehozni, amelyek jobban felkészültek a digitális technológiák alkalmazására, innovatívabbak, végső soron pedig erősebb exportképességekkel rendelkeznek ? tette hozzá a vezérigazgató.

A GE több mint harmincezer beszállítótól vásárol közvetlenül árukat és szolgáltatásokat világszerte, beszerzéseinek értéke pedig eléri a hetvenmilliárd USD-t, ami megfelel a 124,3 milliárd dollár értékű magyar GDP 50%-ának. A vállalat európai beszerzéseinek értéke kilencmilliárd dollár, amelyből 1,7 milliárd dollár a közép- és kelet-európai beszerzések értéke. A GE mintegy 1300 minősített magyar beszállítójától körülbelül 900 millió dollár értékben vásárol.

A GE Magyarországon

A GE a világ vezető digitális iparvállalata, amely több mint 28 éve van jelen Magyarországon és nemcsak a legnagyobb amerikai befektető, de egyben az egyik legnagyobb magyar vállalat is. A GE digitális beruházásaira, kiterjedt ellátási láncára, valamint az ország kiemelkedő gyártási és digitális képességeire támaszkodva magyarországi üzemeiben korszerű egészségügyi, olaj- és gázipari, légi közlekedési és energiatermelési berendezéseket és gépeket gyárt, amelyek kiegészülnek a budapesti Globális Szolgáltató Központ és a Digitális Fejlesztési Központ szolgáltatásaival ? tudatták sajtósaik.

Szóljon hozzá!