ZETApress

hírportál

Napelemes tetőcserép Borsodban

Napkollektorok egy orosházi szociális otthon tetĂľszerkezeténMagyar találmány, a napelemes tetőcserép kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében épülő úgynevezett hidrogénfalu házaira ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A BÜKK MAK LEADER nevet viselő, Bükkaranyoson székelő civil szervezet zöld energiás falu építésébe fogott: a már meglévő szélturbinák és biogáz telepek mellett a magyar szabadalmaztatású napelemes cserepeknek is az lesz a dolguk, hogy termeljék az áramot.

A megújuló energia lehetőségeire alapozta nagyszabású fejlesztési elképzeléseit a Borsod megyei BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft. A LEADER akciócsoport stratégiájának legfőbb elemei a megújuló energiaforrások (RES) hasznosítása, valamint az energiahatékonyság (EE) növelése. A stratégia egyik mintaprojektje a hidrogénfalu felépítése. Az új településszerkezetet képviselő településforma, a hidrogénről, mint energiahordozóról kapta a nevét.

Elképzeléseik szerint a hidrogénfalu megépítése az energia-önellátás feltételeinek alapjait teremti meg, hiszen a településre költöző családok önellátását fedező energiamennyiség előállítása mellett, a megtermelt fölösleget a víz elektrolízissel történő bontására használják, a hidrogént komprimált állapotban tárolják. Az így nyert hidrogén üzemanyagcellákban hasznosítható, valamint elégetve újra víz keletkezik és energia szabadul fel.

A projekt a megvalósítási szakaszba érkezett, már nyolc család vásárolt telket abból a 33, egyenként öt-hatezer m2-es kisbirtokból, amely Bükkaranyos és Emőd közötti külterületen fekszik. A tervek szerint 2010 nyarán itt kezdődne meg annak a teljes mértékben zöldenergiát használó falunak az építése, ahol az egyéb megújuló energiaforrások mellett napelemes cseréppel borítanák a házakat. A faluban a lakóházak mellett egy oktatóépületet, Energiaközpontot és egy öko-turisztikai szolgáltató központot telepítünk ? mondja Vass Lajos, a BÜKK-MAK LEADER nemzetközi és megújuló energiaforrás szakreferense.

A megújuló energiagazdálkodás borsodi lehetőségei

A napelemes cserép magyar találmány, a világ 185 országában élvez szabadalmi jogokat. Nem csak jóval esztétikusabb a tetőre szerelt hagyományos sík napelemeknél, de az új eljárásnak köszönhetően, egységnyi felületen, 10-40%-kal több energiát termel, hiszen még felhős időszakban is kapunk áramot. Mindezek mellett a napelemes cserép súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, és azokhoz hasonlóan többféle színben lesz kapható. A kivitelezést tekintve fajlagosan akár 20%-kal is olcsóbb lehet egy ház teljes tetőszerkezetének napelemes cseréppel történő megépítése, mintha a már ismert napkollektorokat helyeznének a tetőre.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46 millió forintot is meghaladó összeggel támogatja a vállalkozást, amelyet az üzem megépítésére fordítunk ? mondta el a feltaláló, Tóth Miklós, aki szerint a 2010 márciusára megépülő üzemben, áprilisban már meg is kezdődne a gyártás. Elmondása szerint az üzemben évi egymillió cserepet állítanak majd elő. Ez körülbelül 300 ház lefedésére elegendő. ? A jövő évben, a megnövekedett igények és a kapacitás bővítése érdekében további gyártó üzemeket építenünk. Magyarország mellett indulásként a Floridában, Kaliforniában, Mexikóban, Szíriában, Dubaiban, Ausztráliában és Vietnámban épülnek üzemek.

A szabadalmi jogok tulajdonosa elmondta, hogy a megfelelő stílusú napelemes tetőcserépnek köszönhetően az állami fenntartású műemlékek, templomok, kastélyok és középületek is termelhetnek majd áramot. A bükkaranyosi hidrogénfalu lenne az elektrolízises eljárásnak és a napelemes tetőcserépnek köszönhetően a zöldenergia felhasználás magyar mintatelepülése.

Szóljon hozzá!