ZETApress

hírportál

Szegeden befejeződött a rekonstrukció

A szegedi nagyállomáson a MÁV ZRt. tegnap átadta az utazóközönségnek és a vasutas munkatársaknak azokat a helyiségeket, irodákat, amelyeket a rekonstrukció második ütemében újítottak fel. Tavasztól az eredeti, klasszicizáló stílusban felújított, tavaly műemlékké nyilvánított épület utas-csarnokában hat jegypénztár, ügyfélcentrum, korszerű utas-tájékoztató rendszer és akadálymentes feljáró szolgálja az utasokat.

Az állomás-rehabilitációs program keretében, összesen egymilliárd-háromszázezer forintból megvalósuló rekonstrukcióhoz Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata százmillió forinttal járult hozzá. A 2-ik ütem költsége az összköltség mintegy 35-40 százaléka, tudtuk meg MÁV ZRt. Sajtóirodájától. A szegedi állomásépület rekonstrukció 2-ik ütemben elvégzett munkák keretében elkészült a teljes peronburkolat, és az épület előtti perontető.

Felújításra került az északi és déli toronytető héjazata és homlokzata. Az épület északi és déli szárnyában a vasúti forgalomirányítás, illetve a személyszállítás irodáit, szociális helyiségeit helyezték el. Megújult a kijárati lépcsőház, amelyben a hagyományos lépcső mellett az utazóközönség kényelmét szolgáló mozgólépcső is helyet kapott. A régi dohányzó váróterem helyén bevásárló peron található, az első emeleten elkészült az étterem-büfé komplexum, s újjáépült a hozzá csatlakozó terasz is.

A bevásárló peron pavilonjai és a büfé a bérlői belső kialakítás után, a használatbavételi engedély kiadását követően áll majd az utasok rendelkezésére. A bevásárló peron és a Resti étterem közötti kapcsolatot egy mozgólépcső felett átvezető híd biztosítja. Az utazóközönséget korszerű utas-tájékoztató berendezések, információs táblák, piktogramok segítik az épületen belül és a peronokon egyaránt. Az épület földszintjén hasznosításra, bérbeadásra alkalmas helyiségek találhatók, melyek szerkezet-kész állapotban vannak, s a későbbi bérlő a belső kialakításokat igényei szerint végezheti el.

Szóljon hozzá!