ZETApress

hírportál

A siker további alapját az újabb tervek adják

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság idei tevékenységét értékelték és a jövő év fejlesztéspolitikával összefüggő feladatait ismertették a délelőtti sajtótájékoztatón. A hagyományos összejövetelen elhangzott, hogy az MFB idei aktivitása során a várható adatok szerint több mint 270 milliárd forint hitelt hagyott jóvá, hétmilliárd forintot meghaladó új fejlesztési tőkekihelyezést hajt végre, és közel hatmilliárd forint nyilvántartási értékű befektetést értékesít az év végéig. A bank az év során összesen egymilliárd-hatszázmillió euró forrást vont be.

Az üzleti tervben megfogalmazott 819 milliárd forinttal szemben a mérleg-főösszeg várhatóan 1.050-1.060 milliárd forint körül alakul. Az eredmény kismértékben ugyan, de meghaladja a tervezettet, várhatóan 10.9 milliárd forinttal számol a Bank. Az MFB saját tőkéje ? osztalék elvonás nélkül ? december végén mintegy 121.5 milliárd forintot tesz ki. Az aktivitás várható bővülése 20,2%, ezzel szemben a költségek alig 3,6%-kal nőnek az előző évhez képest, így a mutató értéke 116,1%.

A ?Sikeres Magyarországért? Hitelprogramok beruházási céljait az év során tovább bővítették (Bérlakás, Újjáépítési és Pályamódosító Hitelprogramok, Mikrohitel Plusz agrár-vállalkozóknak). December elsejéig 4.521 hitelkérelmet fogadtak be és több mint 270 milliárd forintot hagytak jóvá. A Bank vezetői bejelentették, hogy valamennyi hitelprogram benyújtási határidejét június 30-ig meghosszabbították, az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési és a Panel Plusz változatlanul jövő év végéig igényelhető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MFB Bankcsoport a Kormány döntésének megfelelően a fejlesztési források racionalizálása érdekében tovább bővült. A jövőben az MFB Rt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Regionális Fejlesztési Holding, a Hitelgarancia és az ehhez tartozó Start Garancia-alap fölött. A Bankcsoporti portfoliót az EXIM-MEHIB, a Magyar Követeléskezelő és egy új társaság, az MFB Invest alkotja. Ez utóbbi a Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Zrt. (NIL) alapjain jön létre és részben integrálja a Corvinus Zrt. befektetéseinek kezelését, gondozza az MFB fejlesztési tőke portfolióját, illetve a korábbi NIL portfoliót is menedzseli. A tervek szerint a Corvinus Zrt. befektetési portfolióját a Bankcsoporton belül más veszi át, így a Corvinus Zrt. a tevékenységét új profillal folytathatja majd a jövő évben.

Az MFB Rt. idei üzleti éve nem csak a mérleg-főösszeg alakulása szempontjából volt eredményes, hanem kiteljesedett az a stratégia is, amelynek mentén a kormányzati fejlesztéspolitika végrehajtásában a Bank szerepet vállalt. Az MFB Rt. tevékenységének, és a Bankcsoport szervezeti átalakításának legnagyobb sikerei az ügyfelek fejlesztéseiben mérhetők, ezeknek szinergikus hatása a bank mérlegeredményeit jóval felülmúlják.

Szóljon hozzá!