ZETApress

hírportál

Földre szállt csillagok

Csillagokat láttunk ma délután a Planetáriumban a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének jóvoltából. S hogy miért hívták égi show-ra az újságírókat az országutak vándorai? Mert az autóbuszok csillagozását akarták értékelni a sajtó nyilvánossága előtt.

Az éjszakai égbolt látványa után Lepp László mutatta be a szisztémát. Mint elmondta, az autóbuszokon lévő csillagok számából a jármű megbízhatóságról, a szolgáltatás garantált minőségről kaphatnak tájékoztatást a megrendelők. Az IRU nemzetközi besorolási rendszer minden országban azonos szempontok szerint osztályozza a járműveket.

A minősítést mindig csak egy évre nyerik el a jelentkezők, s utána újra pályázni kell. Egytől négy csillagosig osztályoznak. Az első negyedévben még csak három kétcsillagos és 28 háromcsillagos buszunk volt, s számuk mostanra nyolcra, illetve 37-re emelkedett. Társult melléjük még három egycsillagos és négycsillagos gépjármű is.

A minősítés az ülések távolságától is függ. Kétcsillagostól felfelé 73, 77 és 83 centiméter az előírás, s a két utóbbinál dönthetőknek is kell lenniük. Előírás még a magasabb kategóriákban a lábtartó megléte is. Szeretnék a későbbiekben az ötcsillagos kategóriát is bevezetni, hogy az ötcsillagos szállodák elé ilyennel szállítsák a vendégeket.

Vécéajtó, nyílj ki!

A kényelmes ülések mellett szó esett egy speciálisról, a vécéülőkéről is. Három csillagtól felfelé már a toalett is kötelező. Gond csak akkor van, ha a sofőr zárva tartja, mert utálja kitakarítani. Az utas ilyenkor panaszt tehet a szolgáltatónál, s az üzemeltetőnek kell megnevelnie munkavállalóját. Ha erre nem képes, s a panasz a minősítő szervezethez is eljut, könnyen csillaghullás lehet a vége. Az autóbuszt visszaminősíthetik kétcsillagossá a renitenskedő beosztott miatt.

A minősítésről szóló egyezményt a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyarországi Utazási Irodák Szövetsége is ellátta kézjegyével. Képviselőik csak pozitív tapasztalatokról számolhattak be a mai sajtótájékoztatón. Az 51 minősített gépjármű öregbíti hírünket a külföldi vendégek előtt. További információk az egyesület honlapján elolvashatók.

Szóljon hozzá!