ZETApress

hírportál

Bankban díjazták az internetes kereskedőket

Közönségszavazás, majd az azt követő szakmai zsűri döntése alapján az Inter-Európa Bank és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, valamint a Kirowski által életre hívott Év Internetes Kereskedője Díj 2006. évi nyertese az online piacteret működtető VATERA.hu weboldal lett. Az Év legígéretesebb internetes kereskedője a PPO.hu.

Az Év Internetes Kereskedője Díj ünnepélyes kiosztására az Inter-Európa Bank székházában került sor. A megtisztelő cím elnyerésével a VATERA.hu jogot szerzett arra, hogy egy évig használhassa Az Év Internetes Kereskedője 2006 megjelölését, valamint az alapítók és a médiatámogatók által felajánlott online kampányt, és számos további kedvezményt is igénybe vehet. A fődíj mellett a szakmai zsűri kiválasztotta az Év Legígéretesebb Internetes Kereskedőjét is, amit az online piacon egyedülálló, egyenlegfeltöltő portál, a PPO.hu nyert meg. Mind a két díjazottnak valamint a jelölteknek egyaránt gratulálunk!

VATERA.hu, az Év Internetes Kereskedője

A Vatera.hu Magyarország legnagyobb aukciós piactere. A Medián Webaudit mérése alapján a leglátogatottabb e-kereskedelemmel foglalkozó oldal. A Vaterán regisztrált felhasználók száma meghaladja a 220 ezret, míg az oldalon található egyedi aukciók száma a 370 ezret. Az össztermékek kínálata eléri az egymilliót. Az oldalra naponta átlagosan 42 ezer termék kerül feltöltésre, 22 kategóriában. A tavalyi átmenő forgalma elérte a 2,7 milliárd forintot, idén pedig négy és félmilliárd forint várható. Az adatok rámutatnak arra a tényre, hogy a Vatera.hu az elmúlt időben egy közösségi oldal szerepét is betölti: vaterázni divat és szórakozás is egyben. A Vatera.hu Kft.-t 2000. év végén magyar magánszemélyek alapították. Jelenleg pénzügyi befektetők és a helyi menedzsment tulajdonában van.

PPO.hu, az Év Legígéretesebb Internetes Kereskedője

A www.ppo.hu internetes kényelmi szolgáltatásokat kínáló oldal tulajdonosa az Investech Kft., amely Magyarország egyik vezető internetes vállalkozása az általa üzemeltetett oldalakon keresztül végrehajtott online bankkártyás fizetési forgalom alapján. A 2004-ben alakult, nemzetközi háttérrel is rendelkező cégcsoport fő tevékenységi köre az interneten keresztül elérhető elektronikus alapú, innovatív szolgáltatások fejlesztése és értékesítése. Jelenleg egyéni ügyfelek körében a legkedveltebb szolgáltatása a prepaid mobilegyenlegek interneten keresztüli feltöltése (partnerek a Pannon, T-Mobile és a Vodafone), míg üzleti ügyfelek leginkább a gyors bevezetést és teljes körű ügyintézést kínáló Bankkártyás Fizetési Package-et veszik igénybe. A folyamatosan bővülő portfolióban megtalálható többek között az online biztosításkötés és az újság-előfizetés is, de 2007-ben még több új, várhatóan kiemelkedő érdeklődésre számító termék internetes felületre való átalakítása várható az Investech Kft. jóvoltából.

A szavazásról

A közel ezer jelölt áruházból a legtöbb szavazatot kapott TOP 10 internetes áruház az alábbi volt: Bookline.hu, Dvdrent.hu, Edigital.hu, Fotexnet.hu. Lencsebolt.hu, Netpincér.hu Ppo.hu, Surányihifi.hu, Vatera.hu, Xpress.hu. A szoros versenyben többen már másodszor kerültek be a döntőbe, ilyen a tavalyi győztes, a Bookline, a Netpincér és a Fotexnet, akik tavaly is az élmezőnyben végeztek. A döntősök közé két dvd-bolt és kölcsönző is bekerült (Dvdrent.hu, Xpress.hu), a Fotex csoportot pedig két online áruházával is a legjobbak közé szavazták. További érdekesség, hogy a legnépszerűbb tízből három olyan online piactér is szerepelt, akiknek nincsenek saját termékeik, hanem ún. közvetítői munkát végeznek. Érdekesség, hogy bizonyos szűk szegmenseket kiszolgáló áruházakból is (Lencsebolt, Surányihifi, Xpress) egyre többen képviseltették magukat a legjobbak között.

A zsűri a döntéshez többek között értékelte a vállalkozások üzleti modelljeit, az elért üzleti eredményeket, a felhasználó-barátságot, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertetők minőségét, az ismertséget, az alapkoncepció és ötlet egyediségét, a megvalósítás és a használhatóság minőségét is. Az igen szoros versenyben szinte fej-fej mellett versengtek az online piac legnagyobb képviselői, melyek közül a Vatera folyamatosan növekvő dinamikus fejlődésével tört az első helyre. Az Év Legígéretesebb Internetes kereskedőjét a TOP 30, legtöbb szavazatot kapott kereskedő közül választotta ki a zsűri.

A szakmai zsűri neves hazai szervezetek képviselőiből állt: Budapesti Corvinus Egyetem eBusiness Kutatóközpont, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Információ és Tudásmenedzsment Tanszék, Central European University, Index.hu, Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Inter-Európa Bank, Kirowski, Origo.hu, Portfolio.hu (NET Média Rt.), Sanoma Budapest Zrt., Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért. A díj médiatámogatói: [origo], az Index, a Portfolio.hu, az Admail és az eBroker.

Az internetes közönségszavazás 2006. szeptember-októberében zajlott a http://www.evker.hu oldalon.

Szóljon hozzá!