ZETApress

hírportál

Bemutatkozott az új főépítész

Beleznay Évát bízta meg a főjegyző Budapest főépítészi feladatával, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. A fiatal építésznő a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának elvégzése után Pennsylvaniában városfejlesztési diplomát szerzett. Schneller István eddigi főépítésszel együtt, annak tanítványaként dolgozott, majd Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke lett.

A Fővárosi Közgyűlés a megbízással egy időben pályázatot ír ki a főépítészi tisztségre. Az egyik pályázó a most megbízott mérnöknő lesz. Mint a főpolgármester elmondta, nem kellene pályáztatni a tisztséget, de most mégis megteszik. Szeretnék, ha minél több szakember jelentkezne, minél több koncepciót megfogalmaznának a pályázók. A döntés után az új főépítész kinevezése 2007. március elseje után várható. A hosszú távú tervek kidolgozását viszont a megbízott főépítésznek már most el kell kezdeni.

A sajtótájékoztatón szóba került a magas házak problematikája is. Demszky Gábor elmondta, hogy alapvető változások nem várható, törvényi szabályozásra viszont szükség van. Jelenleg nem egységes az elbírálás, s a kerületek önállósággal bírnak a kérdésben. A Hungária körgyűrűn belül 33 méteresnél magasabb házat ezután sem akarnak engedélyezni, s a körgyűrűn kívül sem szeretnének sokkal magasabbat.

Már most sem szerencsés az Árpád-hídnál és a rendőrpalota szomszédságában, toronyházakban gondolkodni, mert ehhez hiányzik a kellő infrastruktúra. Annyi emberhez, amennyi a toronyházakban megfordulna, fejleszteni kellene a tömegközlekedést, az egyéni megközelítéshez, a fokozódó autó áradathoz viszont szűk az útkapacitás.

Szerettem volna megtudni, hogy a Scheller-iskola tanítványa mennyiben követi mesterét, mennyire vannak egy hullámhosszon a magas házak kérdésében? Köztudott, hogy a volt főépítész ellenezte azokat. Kérdésemre előbb Demszky Gábor válaszolt. Elmondta, hogy a belváros rehabilitációját szeretnék folytatni, de a külvárosok fejlesztéséről sem feledkezhetnek meg. Növelni kell a zöldterületek nagyságát is. Megjegyezte még, hogy nem szakított a korábbi főépítésszel, mert megtartotta őt tanácsadóként.

Beleznay Éva kérdésemre elmondta, hogy ugyanazokat az elveket vallja, mint mestere, s ő sem tervez alapvető változásokat. A Podmaniczky Programot folytatni akarja, s ehhez elődjétől kiváló programirodát örökölt. Mielőbb megkezdi a tervek kidolgozását.

Szóljon hozzá!