ZETApress

hírportál

Bajnai jobbítani akar

Bajnai GordonAz utóbbi évtized leglátogatottabb ? hétszáz fős ? Közgazdász Vándorgyűlése volt Zalakaroson a közelmúltban, amelyet A válság és kezelése a világban és Magyarországon címen rendeztek. Három akadémikus, a miniszterelnök, az országgyűlés alelnöke és számos elnök szerepelt a hetven előadó között ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

A tanácskozás kilenc szekcióban történt, és tizennégy plenáris előadás hangzott el. A konferencia harmadik napján, a plenáris ülésen közel egyórás beszédet tartott Bajnai Gordon kormányfő, aki egyenesen Amerikából érkezett. ? Van egy jó és egy rossz hírem ? kezdte beszédét. ? Jó hírnek számít, hogy ismét növekszik a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom, ezt vendéglátóim is elismerték Washingtonban. A rossz hír, hogy a válságnak még nincs vége.

Ezt a válságot újabb válságok követhetik. Akkor lesz vége, ha a munkanélküliségi adatok javulni fognak. Mindezek miatt hazánk az Európai Unióval folytatott tárgyalások során kitartott amellett, hogy szükség van még a stimulus programok folytatására és a bankok újratőkésítésére is, ám ez utóbbit csak fokozatosan szabad végrehajtani. Ellenkező esetben ez a hitelezés visszafogását eredményezi.

Bajnai Gordon a nagy kockázati tényezők között említette a társadalmi válság bekövetkeztét. Szerinte könnyen bekövetkezhet egy 1929-32-höz hasonló helyzet, amikor világszerte százmilliók hullhatnak vissza az alsó középosztályból a szegénységbe, majd hozzátette: a forradalmat nem a nagyon szegények, hanem a csalódott emberek csinálják. Ezzel párhuzamosan a veszélyforrások közé sorolta a protekcionizmus erősödését, valamint azt, hogy a gazdaságilag elerőtlenedő országok a nemzetközi befolyásukat is elveszítik.

A kormányfő rámutatott: a magyar államnak ezekre a kihívásokra kell megfelelő válaszokat találnia. Mindezt súlyosbítja az, hogy hazánk tíz éve halogatta a reformok megvalósítását, s ha ezeket nem jól oldja meg, a válság súlyosbodhat.

A jelenlegi válság következménye, hogy a vezető gazdasági hatalmak által most felhalmozott hiányokat finanszírozni kell, és az erre fordított összegek kiszorító hatást fejtenek ki ? magyarázta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy a megtakarításokat az államok élik fel, a vállalkozásoknak így kevesebb forrás jut. Egy másik probléma, hogyha az amerikaiak évente 1300 milliárd dollárral kevesebbet fogyasztanak, akkor a felvevőpiacok beszűkülnek. A válságból a kormányfő véleménye szerint nem lehet kijutni bezárkózással, tehát a globalizációs folyamatnak nincs alternatívája.

Bajnai Gordon a magyar gazdaság helyzetét elemezve elmondta: mindennek az alapja a makrogazdasági egyensúly, amely ha megbomlik, a növekedés látja a kárát. Ha valaki azt mondja, hogy az egyensúly megbontásával lehet küzdeni a válság ellen, az szembemegy az autópályán sok száz autóval. Hozzátette még, hogy aki ma Magyarországon az egyensúlyi problémákat félresöpri, az az 1,7 millió devizahiteles vagyonát veszélyezteti.

Kijelentette: a legfontosabb ma Magyarországon a foglalkoztatás javítása, érdemi, jelentős és fenntartható, piaci alapú növelése. A jelenleg 56 százalék körüli foglalkoztatási arányt az unió átlagszintjére, legalább 65 százalékra kellene javítani. Kifejtette, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre összesen 7,5 százalékkal esik vissza, vagyis közel egyhavi jövedelem esik ki a kétévi recesszió miatt. Mindezek okán további jelentős költséglefaragásra van szükség, idén és jövőre a GDP 5 százalékát kitevő, csökkentést kell végrehajtani, hogy tartani lehessen az egyensúlyt. Problémaként említette, hogy a magyar állam szervezet gyenge nem képviseli közérdeket.

Szólt a nagymértékű korrupcióról is: ? Célom, hogy félév múlva jobb állapotban adjam át a kormányzást, mint kaptam és szeretném, ha utódom is ezt tenné ? mondta befejezésül. A visszafogott korrekt, de marketingfogásoktól sem mentes kormányfői előadást a zsúfolt terem tapssal jutalmazta.

Megbeszélés Joschka Fischer Nabucco-konzultánssal

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn hivatalában fogadta Joschka Fischer volt német külügyminisztert, aki a német RWE és az osztrák OMV energetikai konzorciumok konzultánsaként segíti a Nabucco gázvezeték projekt megvalósítását. A megbeszélésen Joschka Fischer a Nabuccoval kapcsolatos tevékenységéről, feladatairól adott tájékoztatást.

A találkozón Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy Magyarország számára különösen fontos a gázbeszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálása, a magyar gázellátás biztonságának szavatolása. Megerősítette, hogy a Nabucco projekt ebben kiemelkedően fontos szerepet játszhat, és megvalósítása elsődleges prioritást jelent az ország számára. Szintén hétfőn a magyar miniszterelnök telefonon gratulált a németországi választásokon győztes Angela Merkel kancellárnak ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!