ZETApress

hírportál

Termékbiztonság az Európai Unióban

A fenti címmel jelent meg könyv magyar nyelven a TÜV Rheinland Akadémia kiadásában, s nemsokára angolul is olvasható lesz. Már az alcíme is kifejező: A tanúsítványtól a CE jelölésig, tudtuk meg a GKM sajtóosztályától. Miért értékes, miért fontos a kötet? Egyszóval kifejezve: a biztonságunkért!

Napjaink szédítő kínálatában és harsány reklámözönében kiemelkedően fontos szempont lett a termékek megbízhatósága, jó minősége a fogyasztónak, a felhasználónak, a versenyképesség szempontjait szem előtt tartó minden menedzsernek. A kötet ? melynek egyik lektora Kálmán Albert, a GKM szakembere volt ? hiánypótló munka, mert ilyen átfogó szakmunka még ebben a témakörben még nem készült.

Erre utal ajánlójában dr. Balázs Péter, egyetemi tanár, amikor arról ír, hogy az Európai Unió gondosan szabályozott belső piaca nagy súlyt helyez a megfelelőség-értékelés, a termékbiztonság és termékfelelősség követelményeire. A fogyasztók érdekeinek védelmére vizsgáló, ellenőrző, tanúsító szervek kiterjedt hálózata ügyel. A szakértő szerzők ezt az igen széles és összetett témát dolgozzák fel.

Magyarország korábbi uniós biztosa azt is kifejti, hogy a színvonalas művet jó szívvel ajánlja minden érintett és érdeklődő figyelmébe. Rámutatva: a termékbiztonsággal összefüggő jogszabályok, szabványok és egyéb előírások ismerete mindenekelőtt a kínálati oldal, a tervezők, gyártók, értékesítők számára fontos. De a jogok és kötelezettségek sűrűjében a kereslet képviselőinek, a felhasználóknak, üzemeltetőknek és a vásárlók széles körének is el kell igazodnia.

Az előírásokkal való összhangot, a megfelelőséget sokféle módon jelzik. A piac szereplőinek ismerniük kell a tanúsítványok, bizonyítványok, a minőséggel kapcsolatos nyilatkozatok és jelölések módját, formáit és megbízhatóságukat. Csak így lehet kiszűrni a bizonytalan, kétes terméket és szolgáltatást.

A könyv fontos, bonyolult és folyamatos fejlődő területen, a termékbiztonság szakmai világában igazítja el a gyártókat, forgalmazókat, hatóságokat és felhasználókat. Egyedülálló az is, hogy az európai és amerikai eljárásokon túl kitekintést nyújt a dinamikusan fejlődő távol-keleti térség ? Japán és Kína ? sajátosságaira is, fejeződik be a közlemény.

A 218 oldalas könyv végén tudásellenőrző tesztsor is található, melynek segítségével mindenki meggyőződhet a témában való jártasságáról. Ha érdeklődés van, de hiányos a tudás, a kiadvány elolvasása mellet a teszt végén található Megoldások is segítenek!

Szóljon hozzá!