ZETApress

hírportál

Megkövették a volt bankosokat

Emléktáblát avattak ma délután a Magyar Nemzeti Bank aulájában. Szöllőssy Enikő domborművével azokra a volt banki dolgozókra emlékezett, akiket a kommunista diktatúra üldözött úgy a II. Világháborút követő időszakban, mint az ?56-os események megtorlásának időszakában. Az MNB vezetése az ötvenedik évfordulón követte meg azon volt dolgozóit, akikről nem, hogy nem gondoskodott kellőképpen akkoriban, de hozzájárult meghurcoltatásukhoz is, mondta Adamecz Péter alelnök. Utána meghívta a jelenlévőket a Zeneakadémiára, az ünnepség folytatására.

Új forgalmi pénzek az évfordulón

A Magyar Nemzeti Bank az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére kibocsátja az 50 forintos érme és az 500 forintos bankjegy emlékváltozatát. Az érmék kétmillió, a bankjegyek tizenötmillió példányban kerülnek forgalomba. Szerda délelőtt bocsátották ki a Hadtörténeti Intézet földszinti Lovagtermében az ötezer forintos ezüst- és a százezer forintos emlékérméket, melyről aznap mi is beszámoltunk.

Az MNB 2002-ben, a 100 forintos Kossuth érmével indította el azt a gyakorlatot, hogy valamely jelentős évforduló alkalmából egy-egy forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. 2003-ban Deák Ferenc portréja került a 20 forintos forgalmi érmékre, 2004-ben Magyarország európai uniós csatlakozásáról emlékezett meg a jegybank az 50 forintos érméken, 2005-ben József Attila születésének 100-ik évfordulója alkalmából bocsátott ki az MNB 10 forintos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 15 éves fennállására pedig 50 forintos érméket. Idén a Magyar Vöröskereszt fennállásának 125-ik évfordulóját 50 forintos érmével köszöntötte.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező érmék névértékes oldala, illetve a bankjegyek előlapja megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, illetve a bankjegyek előlapjával. A hátoldalon azonban egységesen az Országház épületének a Duna felőli ábrázolása látható, az előtérben lyukas nemzeti színű zászlóval.

Az új érmeoldalt a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke, Kósa István készítette. Az új bankjegy hátoldalán látható ? Helbing Ferenc rajza alapján készített ? reprodukció, valamint a hátoldal képének összeállítása Pálinkás György grafikusművész munkája. Az 50 forintos forgalmi érmekkel és az 500 forintos bankjegyekkel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. A forgalomba még nem került, verdefényes érméhez, illetve hajtatlan, nyomdafriss bankjegyhez a gyűjtők az MNB pénztárában, (Budapest, Hold utca 7.) váltás útján juthatnak. Az érmékből és a bankjegyekből 12 ezer darab közös díszcsomagolásban kerül forgalomba, melyet a Magyar Pénzverő Zrt. árusít.

Szóljon hozzá!