ZETApress

hírportál

Kiss László a HungaroControl élén

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter október 10-ével Kiss Lászlót nevezte ki a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat igazgatójává. A szervezet korábbi vezetője, Mudra István a jövőben stratégiai igazgatóhelyetteseként folytatja tevékenységét. Kiss László igazgató kiemelt feladatai közé tartozik a szervezet gazdasági társasággá való átalakítása, tudtuk meg a GKM Sajtóosztályától.

Az átalakítás célja, hogy a HungaroControl egy olyan európai elvárások szerint működő, korszerű, költséghatékony és versenyképes szervezetté váljon, amely alkalmazkodó és fejlődőképes, a dinamikusan változó kapacitásigényekhez rugalmasan igazodni tudó struktúrájával megfelel az ügyfelek (légtérfelhasználók, repülőterek és más légi navigációs szolgáltatók) által támasztott egyre magasabb elvárásoknak.

Kiss László életrajza

1960-ban született, nős egy leánygyermek apja. Felsőfokú tanulmányait a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola Repülőgép-vezető Intézetében kezdte, ahol gépész üzemmérnök ? repülőgép-vezetőként végzett 1982-ben. Ezt követően, 1984-ben szerezett légiforgalmi irányítói jogosítást az LRI Repülés Oktatási Központjában, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, jogászként diplomázott 1992-ben. Közigazgatási szakvizsgával is rendelkezik.

Kiss László, munkába állása óta a légiközlekedés területén dolgozott és látott el egyre felelősségteljesebb feladatokat. Az LRI-nél kezdetben légiforgalmi irányítóként tevékenykedett, majd oktatással és módszertannal foglalkozott. Az LRI-t elhagyva a szakmában maradva, de új kihívást jelentő pozícióban kamatoztatta tudását, elvállalva a szaktárca Légiforgalmi Főosztályának vezetését.

Minisztériumi munkája mellett eleget tett más, nemzetközi megbízásoknak is: ECAC koordinációs bizottsági tag, majd elnök 2003 és 2006 között, EUROCONTROL ideiglenes Tanács tag és alelnök 2002 és 2005 között. Jelenleg is tagja a Szingapúri Repülési Akadémia Nemzetközi Tanácsadó Testületének. A Nyíregyházi Főiskola címzetes főiskolai tanára és a Budapesti és Pest megyei mérnöki Kamara tagja, fejeződik be a közlemény.

Kitüntetések a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából kitüntetések átadására került sor a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban. A tegnapi ünnepi eseményen a köztársasági elnök úr megbízásából Kóka János miniszter állami kitüntetéseket adott át. A kilenc kitüntetés közül egy tiszti kereszt, három lovagkereszt, négy arany- és egy ezüst érdemkereszt talált gazdára.

Az ünnep alkalmából a miniszter Magyar Gazdaságért Díjat, Baross Gábor-díjat, Klauzál Gábor-díjat, A Közlekedésért Érdemérmet, és Miniszteri Elismerést adományozott. A többtucat kitüntetett névsora a tárca honlapján megtalálható.

Szóljon hozzá!