ZETApress

hírportál

Energiatakarékos kórház

Nyírő Gyula KórházJelentős energia megtakarítást ért el a Nyírő Gyula Kórház egy innovatív energia-felhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával. A tapasztalat szerint 10-30%-os megtakarítás érhető el szinte az összes intézmény esetében. A beruházás a legtöbb esetben a megtakarításból finanszírozható ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón.

A kórházban bemutatott mintaprojekt eredményeképp ? melyben az intézmény partnere a Pannon Épületenergetika volt ? évente tízmillió forint energiaköltséget takarítanak meg. Beruházási költség a kórházat nem terhelte, az a megtakarításból került finanszírozásra. A projekt első lépésében energetikus szakemberek elemezték az intézmény energiaszámláit, illetve a kórházban elhelyezett adatgyűjtő rendszer által rögzített fogyasztási és hőmérséklet adatokat. Az elemzések alapján a kórház oly módon módosította a közműszolgáltatókkal érvényben lévő szerződéseket, hogy az alapdíjban jelentős megtakarítás keletkezett a napi működés, komfortérzetet befolyásolása nélkül.

Az épületben elhelyezett adatgyűjtő rendszer egy olyan integrált ellenőrzőközpont, amely optimalizálja a fogyasztást, így folyamatosan jelentős megtakarítás érhető el az európai gyakorlatnak és az EU-s elvárásoknak megfelelően. A rendszer alkalmazásával az energiafelhasználás egyrészt online követhetővé válik, másrészt pedig lehetőséget biztosít a költségmegtakarítást eredményező automatikus beavatkozásokra. A havi alapdíjban jelentkező megtakarítás ezen felül lehetőséget biztosított a Nyírő Gyula Kórházra szabott energetikai koncepció elkészítésére, ami az energetikai pályázatokon való indulás első lépésének is tekinthető, hiszen az elkészült elemzésekkel és rendelkezésre álló adatokkal a kórház startra kész állapotban várja az energetikai pályázatok megjelenését.

A hat modul (építészet, gépészet, villamos energia, vízhasználat, energiaszámlák, emberi tényező) alapján elkészített energetikai koncepció kidolgozására már az alapdíjban jelentkező megtakarítások nyújtottak teljes fedezetet. A koncepció alapján konkrét adatok állnak rendelkezésre az egyes fejlesztési lehetőségek beruházási költsége, éves megtakarítás és megtérülési idő vonatkozásában, így energetikai pályázat kiírása esetén a pályázati elvárások szerint rövid idő alatt összeállítható a pályázati dokumentáció. A Nyírő Gyula Kórházban alkalmazott módszer lényege a beruházási költség nélkül vagy alacsony beruházási költséggel elérhető megtakarítások felkutatása és megvalósítása, az így keletkezett megtakarítás pedig részben vagy egészben financiális alapot biztosít további energetikai fejlesztések megvalósításához és az Európai Uniós pályázatokon való sikeres pályázat benyújtásához.

Szóljon hozzá!