ZETApress

hírportál

Lakossági energiák

Szabó Zsolt államtitkárSzeptemberben új lakossági energiahatékonysági pályázatok indulnak. Szeptember utolsó két hetében a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatokat tesz közzé, ezzel hozzájárulva egy komplex kormányzati energetika cél érvényesüléséhez ? derült ki a kora délutáni sajtótájékoztatón.

A pályázatok megvalósulása révén mérséklődik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkenhetnek a magyar lakossági fogyasztók rezsikiadásai, továbbá ezek az intézkedések hozzásegítenek az ország klímapolitikai céljainak megvalósulásához: éves szinten csökkenhet hazánk szén-dioxid-kibocsátása és a kis tüzelőberendezésből származó szennyezés kibocsátása.

A meghirdetendő lakossági pályázatok keretében lehetővé válik (1.) az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjére, (2.) a régi típusú háztartási nagy-gépek (hűtő- és fagyasztókészülékek) cseréjére, (3.) a külső, homlokzati nyílászárócsere-program keretében pedig a kedvezményezettek csökkentett vételáron szerezhetik be az új, az energiahatékonyságot nagyban növelő nyílászárókat. A pályázatok célközönségei mindhárom esetben a lakossági fogyasztók. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, míg a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

A lakossági támogatásokra összesen 2,72 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből egymilliárd forint jut a kazáncsere-pályázatok, 627,1 millió forint a háztartásigép-csere program és 1,1 milliárd forint a homlokzati nyílászárócsere-pályázatok finanszírozására. A pályázatokkal elnyerhető támogatás összege a kazáncsere-pályázat esetében legfeljebb bruttó 650 ezer forint. A háztartási nagy-gépek vásárlására odaítélhető támogatás A+ energiaosztályú készülékek esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 35 ezer forint lehet. A külső, homlokzati nyílászárócsere-programot illetően, az egy pályázatra megítélhető támogatás legmagasabb összege bruttó 520 ezer forint. A támogatás mindhárom pályázat esetében vissza nem térítendő és utó-finanszírozású.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mQj2xpRkOJw[/youtube]

A háztartásigép-csere pályázatok megvalósulásával háztartásonként akár évi 280-480 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkenés, illetve 300-500 kWh energia-megtakarítás érhető el, ami éves szinten akár 12-19 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. A fűtéskorszerűsítési beruházások maradéktalan teljesülése révén lakásonként akár 2130 kg/év CO2 kibocsátás-csökkenéssel, illetőleg évi 7000 kWh energia-megtakarítással, ezáltal évente több mint 75 ezer forint megtakarítással számolhatunk az egyes háztartásokban. A külső, homlokzati nyílászáró-cserék lakásonként évi 1200-2700 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkenést és 4000-9000 kWh energia-megtakarítást eredményezhetnek. Ez éves viszonylatban 45-95 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan ? tulajdoni lapon szereplő ? tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a Magyarország.hu Kormányzati Portálon. A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet. A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján érhető el.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Egymilliárd korszerűsítésre | ZETApress
  2. Módosuló határidők | ZETApress

Szóljon hozzá!